Terveisiä muutama viikko sitten pidetystä SPSHEL-tapahtumasta! Ohjelmassa oli mielenkiintoisia asiantuntijaluentoja sekä esityksiä hyväksi havaituista toimintamalleista SharePointissa ja sen ympärillä. Aiheina mm.Office 365, erot perinteisen ja modernin SharePointin välillä, Teams käyttöliittymänä, sekä Power Platform. Meiltä Tahdolta tapahtumaan osallistui kaksi tietotyön asiantuntijaa, allekirjoittanut sekä kollegani Heini Kuusela.
Office 365:n käyttö yleistyy
Kun lähdimme tapahtumasta pitkän mutta antoisan lauantaipäivän jälkeen, mielessäni pyöri tämän päivän työn tekemisen mallit. Nykyään yhä enemmän ja enemmän tehdään töitä niin organisaation sisäisten tiimirajojen yli kuin ihan yritystenkin rajojen yli. Työnteon kulttuuri muuttuu. Yritysten tekemiset linkittyvät yhä useammin toisiinsa, ovat riippuvaisiakin toisistaan. Solmitaan yhä enemmän kumppanuuksia, hyväksytään, että kaikkea ei tarvitse osata itse, tehdään strategisia päätöksiä yhteistyöstä ja yhteisistä hankkeista muiden kanssa. Tällainen työnteon kulttuuri asettaa paljon vaatimuksia myös työn tekemisen välineille.
Entisessä maailmassa työkalut olivat kunkin yrityksen itse päättämiä eikä siinä kauheasti tarvinnut ottaa huomioon mahdollisten kumppanien välineitä. Mutta maailma ei ole enää sama. Sillä on väliä, mitä työkaluja otetaan käyttöön ja mitä potentiaaliset kumppanit käyttävät. Office 365:n kaupallisia käyttäjiä on Microsoftin tietojen mukaan jo yli 180 miljoonaa. Luku on vaikuttava! Voidaan varmasti siis sanoa, että kyseessä on hyvin tunnettu työkalusetti. Ja siitä johdettuna voidaan ehkä myös todeta, että nykypäivänä todennäköisyys, että yrityksesi sidosryhmässä on O365-palveluja käyttäviä tahoja, on suuri. Suomessakin O365-palvelujen käyttö lisääntyy jatkuvasti. Ajattele, mikä etu on lähteä tuohon junaan mukaan! Päästä hyödyntämään työkaluja, joiden käyttö yleistyy yleistymistään.
Mitä kuuluu SharePointille?
Katja Jokisalo Sulavalta piti meille kiinnostavan luennon perinteisen ja modernin SharePointin eroista. Niitä eroja on merkittävästi. Modernilla SharePointilla on uusi ulkoasu ja paljon uusia ominaisuuksia listojen sekä tiedostokirjastojen puolella. Uusia sivustomalleja on kaksi, ryhmäsivusto ja viestintäsivusto. Rakenne ei perustu enää malliin, jossa sivustoilla on syvät, hierarkkiset suhteet, vaan uusi rakennusmetodi on matala ja joustava, jossa linkitetään täysin itsenäisiä sivustoja toisiinsa hub-liitoksen kautta. Sivut ovat myös täysin uudenlaiset, ne ovat natiivisti responsiiviset ja huomattavasti aikaisempaa käyttäjäystävällisemmät. Sivuja voi rikastaa monilla uusilla, hienoilla sisältöosilla. Moderni SharePoint tarjoaa oletuksena monet asiat, joita aikaisemmin on täytynyt toteuttaa räätälöintien kautta.
Teamsin suosio kasvaa koko ajan
Innofactorin Vesa Nopasen luento Microsoft Graph API:sta muistutti mieleen Teamsin monipuolisuuden ja mahdollisuudet. Moni organisaatio vasta opettelee Teamsin perusteita, mutta on hyvä tiedostaa sen monipuoliset kyvykkyydet. Sen jo tiedämme, että Teams tarjoaa paikan keskusteluille, tiedostojen tallentamiselle ja jakamiselle sekä online-kokousten pitämiselle, mutta tiesitkö, että Teams toimii myös käyttöliittymänä muihin sovelluksiin? Teamsista voi helposti tehdä työnteon keskuksen, johon nostetaan muita sovelluksia ja tietolähteitä henkilöstön hyötykäyttöön.
Poweria tietotyöhön
Tapahtumassa puhuttiin tottakai myös Microsoftin Power Platformista. Jos se ei ole sinulle vielä tuttu, kerrottakoon lyhyesti, että se mahdollistaa niin sanotun low code -kehittämisen, jonka avulla voidaan tukea erilaisia liiketoiminnan prosesseja ja operatiivista toimintaa entistä helpommin. Sen avulla voidaan rakentaa spesifejä tarpeita vastaavia sovelluksia ja työnkulkuja, ja valjastaa yrityksen olemassa olevia tietokantoja hyötykäyttöön. Power Platformin palaset toimivat tarvittaessa myös välikappaleena isojen järjestelmien välillä, kun usein esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmät ovat itsessään kankeita muokata. Power Platformissa on valtava potentiaali!
P.S. Mietit varmaan, että mikä ihmeen SPSHEL? Kyseessä on kansainvälisen SharePoint Saturday -yhteisön tapahtuma, joita järjestetään säännöllisesti eri maissa ja kaupungeissa, nyt oli neljäs kerta Helsingissä. Nämä tapahtumat kokoavat yhteen kansainvälisiä osallistujia ja puhujia lauantaipäivän ajaksi esittelemään kokemuksiaan ja vaihtamaan ajatuksia, teemoina SharePointin lisäksi muutkin Office 365-ratkaisut. Lisäksi tapahtumissa on tietoiskuja Microsoftin kumppaneilta ja uutisia itse Microsoftilta Office 365 -kehitysrintamaan liittyen. Office 365 on laaja palvelukokonaisuus, joka tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen työn tukemiseen. Lisäksi Microsoft kehittää näitä sovelluksiaan eteenpäin koko ajan ja julkaisee uudistuksia tuotantoon jatkuvasti.
Jos haluat tietää, miten me voimme auttaa sinun organisaatiotasi modernin työn ja Microsoftin teknoloigoiden kanssa, ota meihin yhteyttä!