Suomen kesä – aurinkoa, sadetta, itikoita, rentoutumista… Heinäkuu on Suomessa yleisesti kesälomakuukausi, meille Microsoft-kumppaneille heinäkuussa tapahtuu, kun yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista, Microsoft Inspire -kumppanikonferenssi, ajoittuu heinäkuulle. Tänäkin vuonna digitaalisena ja helposti saavutettavissa suoraan kesämökin terassilta. Kokosin tähän blogiin muutamia nostoja Inspire-tapahtuman uutisista ja vähän muistakin kesäajan uudistuksista liittyen tekoälyyn, Microsoft 365:een ja Microsoft Teamsiin.
Bing Chat Enterprise
Bing Chat Enterprise on OpenAI:n GPT-4 laajaa kielimallia (LLM, Large Language Model) hyödyntävä tekoälychat nimenomaan työkäyttöön. Nyt tekoälyn kanssa voi keskustella, hakea tietoa ja pyytää sitä vaikkapa tekemään yhteenvedon julkisesti saatavilla olevasta artikkelista turvallisesti. Käytyjä chat-keskusteluja ja kehotteita ei tallenneta, Microsoftilla ei myöskään ole näkyvyyttä Bingille syötettyyn tietoon eikä keskusteluja käytetä kielimallien kouluttamiseen. Tämä tarkoittaa sitä että chat-keskuteluissa voi käyttää myös organisaation sisäistä tietoa.
Bing Chat Enterprise on käytettävissä jo tänään!
Bing Chat Enterprise on ilmaiseksi saatavilla Microsoft 365 Business Standard, Business Premium, E3 ja E5 palvelupaketteihin. Palvelun käyttöotto vaatii muutaman toimenpiteen ylläpitäjältä.
Lisätietoa palvelusta ja sen käyttöönotosta löytyy täältä: Bing Chat Enterprise documentation | Microsoft Learn
Microsoft 365 Copilot:ille saatiin hinnoittelu
Microsoft 365 Copilot on tekoälyavustaja, joka hyödyntää laajoja kielimalleja ja organisaation oma, Microsoft 365 olevaa dataa. Organisaation omaa on vain organisaation käytössä eikä sitä käytetä esimerkiksi tekoälyn kouluttamiseen tai siirretä organisaation tenantin ulkopuolelle. Samoin kaikki kehotteet ovat vain organisaation käytössä.
Microsoft 365 Copilot tulee saataville laajennuksena seuraaviin palvelupaketteihin: Microsoft 365 Business Standard ja Business Premium sekä Microsoft 365 E3 ja E5. Jos organisaatiossa käytetään jo Microsoft 365:ttä, on ensimmäinen askel kohti tekoälyn mahdollisuuksia jo otettuna.
Microsoft 365 Copilot:in hinnoittelu julkaistiin virallisesti Inspire-tapahtuman yhteydessä, $30/käyttäjä/kuukausi. Tämä voi vaikuttaa aluksi melko hintavalta, mutta sellaiselle tehokäyttäjälle joka luo uutta, kokoaa esitystä useista organisaation tietolähteistä, analysoi jo olemassa olevaa tietoa tai vaikkapa pyytää koosteen pitkästä Teams-keskustelusta tuo noin dollari päivässä alkaakin muuttua edulliseksi. Tässäkään pelkkä teknologia ei tuo automaattisesti hyötyjä ja Copilot tulee olemaan iso muutos käyttäjille, ennen kaikkea ajattelussa. Tekoälyn hyötyjä voi alkaa pilotoimaan jo nyt tuomalla esimerkiksi Bing Chat osaksi työtä, arvioimaan sen tuomia hyötyjä ja oppimaan miten tämä tulee muuttamaan työtä.
Kävin Copilotin toiminnallisuuksia läpi kevään blogiartikkelissa: Tekoäly mullistaa työelämää – Tahto Group. Julkaisuaikataulua ei vielä tällä kertaa tarkennettu.
Teamsin chat mukaan Edge-selaimeen
Loppuvuoden aikana Edge-selaimen ja Teamsin välille saadaan integraatio, joka tuo Teamsin chatin selaimeen verkkolinkin avauksen yhteydessä. Keskustelua verkkosivusta voi jatkaa suoraan selaimen kautta eikä ole enää tarvetta hyppiä eri sovellusten välillä.
Microsoft 365 Backup ja Archive
Microsoft 365 Backup on tulossa oleva natiivi varmistuspalvelu OneDriven, SharePoint-sivustojen ja sähköpostien varmistukseen. Palvelu tulee käytettäväksi suoraan Microsoft 365:n hallintakeskuksesta ja mahdollistaa varmistukset ja palautukset osittain tai koko tenantin osalta.
Microsoft 365 Archive on mielenkiintoinen uusi palvelu, jonka avulla SharePointin sisältöjä, ensimmäisessä vaiheessa sivustotasolla, voidaan asettaa arkistotilaan ja tallentaa edullisemmalle tallennustilalle. Sisältöjä voidaan palauttaa arkistosta takaisin aktiiviseen tilaan.
Nämä toiminnallisuudet tulevat saataville julkiseen esikatseluun vuoden loppuun mennessä. Ruodimme palvelut tarkemmin läpi syksyn aikana.
Täältä löytyy lyhyt julkaisublogi ja esittelyvideot molemmista palveluista: Welcome to Microsoft Inspire 2023: Introducing Microsoft 365 Backup and Microsoft 365 Archive – Microsoft Community Hub
Kevään ja kesän muita uudistuksia
Uudet Microsoft Teamsin kanavat
Uusi Microsoft Teams kanavien ulkoasu alkaa olla nyt jo kaikilla käytössä. Merkittävintä muutoksessa on viestiketjujen listauksen järjestyksen muutos, nyt uusin keskustelu ja uuden keskustelu luonti ovat ylhäällä. Samalla uuden keskustelun luonnissa tuli vaatimukseksi käyttää otsikoita, joka selkeyttää keskustelujen erottumista toisistaan.
Moderointi ja julkaisu usealle kanavalle löytyy oikeasta ylänurkasta ja keskustelun tyyppi Julkaisu-napin vierestä. Yksittäisen keskusteluketjun voi nyt avata uuteen ikkunaan Teams-työpöytäsovelluksessa, joka helpottaa kanavakeskustelun seuraamista.
Kanavien hallinta on selkeämpää käyttäjälle, kun Näytä kaikki kanavat -linkistä avatuu erillinen kanavien hallinta näkymä.
Ja kanavan sivupaneeli on nyt oletuksena näkyvissä, joka parantaa kiinnitettyjen viestien näkyvyyttä ja käyttöä.
Teams 2.0 -sovellus ja valmistautuminen sovelluspäivitykseen
Uusi Teams-työpöytäsovellus on ollut testikäytössä jo kevään ajan ja nyt syksyn aikana uusi Teams-sovellus tuodaan käyttöön kaikille käyttäjille. Uusi Teams-sovellus on Microsoftin analytiikan mukaan jopa kaksi kertaa nopeampi ja kuluttaa jopa puolet vähemmän muistia nykyiseen sovellukseen verrattuna.
Microsoft tuo Kokeile uutta Teamsia -painikkeen näkyville Teams Essentials ja Microsoft 365 Business Basic, Standard ja Premium -käyttäjille heinä-elokuun vaihteessa ja oletussovellukseksi syyskuun lopulla. Office 365 ja Microsoft 365 E3, E5, F1 ja F3 seuraavat Officen julkaisukanavia.
Organisaation Teams-politiikalla voidaan vaikuttaa näihin asetuksiin, ja tuoda uusi Teams-sovellus hallitusti ja oman aikataulun mukaan käyttöön.
Tarkempaa tietoa ja viralliset aikataulut löytyvät tästä artikkelista: The new Microsoft Teams desktop client – Microsoft Teams | Microsoft Learn
Azure Active Directory on nyt Microsoft Entra ID
Azure Active Directory siirtyi myös nimen osalta osaksi Microsoft Entra -identiteettien ja pääsynhallinnan tuoteperhettä. Nimimuutos kuvastaa hyvin sitä kuinka vähän yhteistä Microsoft Entra ID:llä ja perinteisellä Active Directoryllä on. Muutos vaikuttaa vain tuotteen nimeen, toiminnallisuuksiin, lisensseihin tai hinnoitteluun ei tule tässä yhteydessä muutoksia, ja esimerkiksi Azure AD Premium -lisenssit ovat jatkossa Microsoft Entra ID Premium -lisenssejä. Uuden tuotenimen näkyvyys eri hallintanäkymissä, palveluissa ja dokumentaatiossa tulee voimaan loppuvuoden aikana.
Mielenkiintoinen syksy edessä … taas
Kuten näistä muutamista nostoista jo huomaa, kehitys ei pysähdy lomien aikana ja syksylle onkin monta pienempää ja isompaa muutosta tarjolla. Alkusyksy on myös hyvää aikaa päivittää henkilöstön osaamista uusista ominaisuuksista ja yhteisistä toimintatavoista sekä kerrata jo aiemmin yhdessä hyväksi todettuja toimintatapoja.
Jos haluat kuulla tarkemmin näistä muutoksista tai tarvitse kumppania muutosten suunnitteluun ja läpivientiin tai vaikkapa henkilöstö koulutuksiin, niin ole rohkeasti yhteydessä meihin. Onnistutaan yhdessä!