Alkuvuosi Microsoft-pilvessä - Tahto Group

Alkuvuosi Microsoft-pilvessä

19.3.2024 Matti Paukkonen

Alkuvuoden suurin uutinen on varmasti ollut Copilot for Microsoft 365 -tukiälyn julkaisu kaikille organisaatioille, mutta on Microsoft 365:ssä tapahtunut muutakin mielenkiintoista.

Copilot for Microsoft 365

Copilot for Microsoft 365:n tekoälykyvykkyydet tulivat saataville OneNote-muistikirjoihin ja Forms-lomakepalveluun. OneNotessa muistikirjan sisällöistä voi luoda yhteenvetoja, luoda sisällöstä tehtävälistan tai esimerkiksi listata plussat ja miinukset. Pikatoiminnoilla yhteenvedon tai tehtävälistan voi luoda valitusta tekstistä, tai antaa Copilotin kirjoittaa hajanaiset bulletit tekstimuotoon. Tuki Copilotille on tällä hetkellä vain OneNoten työpöytäsovelluksessa.

Forms-palvelussa voi luoda kyselyitä kehotteen perusteella, esimerkiksi pyytää Copilotia luomaan palautekysely yrityksen kesäjuhlista sisältäen kysymykset majoituksesta, ruuasta ja iltaohjelmasta. Copilotin avulla on nopea luoda kyselyn runko ja saada ideoita kysymysten sisältöön ja vastausvaihtoehtoihin.

Copilot Formsissa

Nyt Copilot for Microsoft 365 on käytössä seuraavissa sovelluksissa:

 • Selaimessa osoitteessa copilot.microsoft.com ja Edge-selaimen sivupalkissa
 • Copilot Chat Microsoft 365 -kotinäkymässä (https://microsoft365.com)
 • Teamsissa
 • Loop-sovelluksessa
 • Microsoft Whiteboard:illa
 • Wordissa, Excelissä ja PowerPointissa
 • OneNote-sovelluksessa
 • Forms-palvelussa

📢Ja tärkeinpänä tietysti suomen kielen tuki, joka on tulossa huhtikuun aikana.

Teams

Kanavan arkistointi

Kanavien arkistointi on nyt käytettävissä Teamsissa. Oletuksena arkistointi lukitsee kanavan keskustelun ja kanavaa arkistoiva tiimin omistaja voi päättää laitetaan kanavan taustalla olevat tiedostot ja kansiot myös vain-luku -tilaan tiimin jäseniltä. Kanavien arkistointi toimii myös yksityisillä ja jaetuilla Teams-kanavilla. Arkistoidun kanavan tila vaihtuu piilotetuksi ja kanava on löydettävissä tiimin piilotettujen kanavien listalta. Kanavan nimen perään ilmestyy arkisto-ikoni. Haku löytää myös arkistoidut kanavat. Arkistoidun kanavan palauttaminen avaa keskustelun ja poistaa vain-luku -oikeusrajaukset kanavan tiedostoista.

Käyttäjien on nyt mahdollista piilottaa Yleinen-kanava omasta näkymästään. Kun käyttäjä piilottaa kaikki kanavat, siirtyy tiimi piilotettujen tiimien listalle.

Uusi, parannettu OneDrive-tiedostonäkymä on korvannut aiemman Tiedostot-sovelluksen Teamsin vasemman reunan valikossa. OneDrive-sovelluksesta pääsee entistä helpommin omiin OneDrivellä sijaitseviin tiedostoihin, jaettuihin tiedostoihin ja roskakoriin. Lisäksi tiedostoja voi selata ihmisten tai kokousten kautta. Ja tärkeimmät tiimin ja SharePoint-sivustot löytyvät myös helposti.

OneDrive-sovelluksen kautta esimerkiksi tiedostojen siirtäminen omalta OneDriveltä yhteiseen tiimiin toimii todella näppärästi.

HUOM! Takaraja siirtymälle Teamsin uuteen sovellukseen on tämän kuun lopussa (31.3.2024). Vanhaa classic-versiota käyttävät päivitetään automaattisesti uuteen Teams-sovellukseen 31.3.2024 jälkeen.

Uusi päivittynyt Planner

Planner on vihdoin vain Planner Teamsissa. Käyttöliittymään tuli jonkin verran päivityksen, ja nyt esimerkiksi oman ToDo:n päivän työlista on näkyvissä ja hallittavissa Planner-sovelluksen kautta. Myös Planner-tehtäväsuunnitelmien selailu on helpompaa ja suunnitelmia voi hakea. Käyttäjät voivat kiinnittää haluamiaan suunnitelmia vasemman reunan listaan.

Päivityksen yhteydessä Planneriin integroituivat myös Project for the Web -projektinhallinnan ominaisuudet. Käyttäjät, joilla on käytössä Project-lisenssit voivat luoda Premium-tehtäväsuunnitelmia, joissa nämä ominaisuudet ovat käytössä.

Premium-suunnitelman tehtäväkortti

Premium-suunnitelma mahdollistaa

 • Tehtävien lisätoiminnot kuten työmäärän seurannat, keskustelun ja liitoksen projektin tavoitteisiin
 • Tehtävien väliset riippuvuudet
 • Aikataulunäkymän
 • Projektin tavoitteiden asettamisen
 • Kevyen projektin resursointinäkymäm
 • Copilot-tukiälyn
Aikataulunäkymä

📢Stream-palvelu poistuu käytöstä 15.4.2024

Microsoft ajaa alas perinteisen Stream-palvelun 15.4.2024. Pääsy palveluun admin-käyttäjiltä estetään ja kaikki palvelussa oleva materiaali poistetaan. Jos teillä on vielä videoita ja tallenteita perinteisessä Stream-palvelussa, niin nyt on viimeinen hetki siirtää materiaalit SharePointiin ja/tai OneDriveille.

Matti Paukkonen

Matti on modernin työn ammattilainen, joka on ollut Microsoftin Most Valuable Professional vuodesta 2020 saakka. Matti vie Microsoftin pilvipalveluiden ilosanomaa ympäri maailmaa ja on aktiivinen osallistuja mm. erilaisissa Teams-yhteisöissä.