Microsoft Ignite 2022: uutta kipinää yhdessä tekemiseen - Tahto Group

Microsoft Ignite 2022: uutta kipinää yhdessä tekemiseen

14.10.2022 Matti Paukkonen

Microsoftin vuoden tärkein tapahtuma, Ignite, on jo täydessä vauhdissa. Pariksi päiväksi katseemme kääntyy siihen, mitä nurkan takana on tulossa ja miltä tulevaisuus näyttää. Tänä vuonna Ignite järjestetään todellisena hybriditapahtumana. Pääosa sisällöstä on edelleen saatavilla digitaalisesti mistä tahansa ja milloin tahansa, myös Mualimannavalta, mutta tällä kertaa Ignite järjestetään myös in-person tapahtumana kuudessa eri kohteessa eri puolella maailmaa.

Tämän vuoden teemana Ignitessä ”Do more with less”, joka jakautuu viiteen eri fokusalueeseen.

Judson Althoff, Microsoftin EVP, CCO

Mutta asiaan, seuraavaksi muutama nosto Ignite-tapahtuman ensimmäisen päivän julkistuksista.

Mesh for Teams – avatarilla kokoukseen

Mesh for Teamsista saatiin jo esimakua 11.10. Metan Connect-tapahtuman keynote-puheenvuorossa, jossa Mark Zuckerberg ja Satya Nadella julkistivat virallisesti Mesh for Teams:in Metan Quest 2- ja tulossa oleville Quest Pro -virtuaalilaseille. Mesh for Teams mahdollistaa osalllistumisen kokouksiin virtuaalilasien kautta virtuaalisessa tilassa. Jatkossa myös erilaiset virtuaalitapahtumat ja organisaatioden omat virtuaalitilat ovat tämän kautta mahdollisia. Mahdollisuus käyttää Microsoft 365 -palvelun sisältöä Office-työkalujen ja SharePointin kautta on myös tulossa.

Yhtenä mielenkiintoisena nostona oli myös mahdollisuus käyttää Windows 365 -virtuaalityöasemaa virtuaalilasien kautta. Nythän Quest 2 tukee jo hiirtä ja näppäimistöä; näyttö johon sisältö saadaan, onkin paljon vapaammin käytettävissä virtuaalitodellisuudessa. Odotan näitä myös mielenkiinnolla.

Uusien työntekijöiden perehdytys voidaan hoitaa tulevaisuudessa myös virtuaalisesti.

Ignitessä julkaistiin ensimmäinen harppaus Mesh for Teamsin maailmaan muokattavien avatarien muodossa.

Avatarilla voi osallistua kokoukseen videokuvan sijasta. Avatar ilmeilee puheen mukaan ja voi esittää käyttäjän reaktioita eleillä. Avatar ei tarvitse toimiakseen kameraa, vaan kasvojen liikkeet luodaan puheen perusteella. Tämä tuo toisaalta hyvää vaihtelua videokuviin ja voihan jossain tilaisuudessa osallistua mukaan vähän hassummalla avatarilla (pikkujoulut, anyone?).

Avatarin luominen on tuttua varsinkin pelaajille.

Oman avatarin mukauttamiseen tulee satoja vaihtoehtoja niin fyysisestä olemuksesta vaatetukseen ja esimerkiksi mukana on erilaisia proteeseja.

Mesh for avatar siirtyy ensin Private Preview -ohjelmaan, mutta oma ennustukseni on että se on aika nopeasti meillä käytössä ja kerromme siitä silloin lisää.

Uudistukset Teams-keskusteluihin

Uusi kanavakeskustelujen ulkoasu siirtää uuden keskustelun aloituksen yläosaan. Tärkeimmät keskustelutoiminnot ovat selkeämmin käytettävissä, ja yhtenä huomiona on videoviestien käyttö myös kanavakeskusteluissa. Viimeisimmät keskusteluketjut tulevat selkeämmin näkyville ja kanavakeskusteluketjun voi napata erilliseen ikkunaan ja jatkaa siellä. Oikean reunan infopaneeliin tulee saataville viimeisimpiä tiedostoja ja kanavan hallinnan työkalut.

Teams-kanavakeskustelujen ulkoasu muuttuu entistä selkeämmäksi.

Chat-keskustelun poistaminen on tulossa vielä tämän vuoden aikana ja uudet reaktiot (800+ kpl) jo marraskuun aikana.

Jatkossa voit poistaa chat-keskustelun kokonaan.
Pian saadaan taas roppakaupalla uusia reaktioita Teamsiin.

Chat-viestien ajastus on näppärä tapa siirtää asian käsittely vaikkapa seuraavaan aamuun tai lähettää muistutusviesti parin päivän päästä kollegalle. Ajastetun viestin voi lähettää enintään seitsemän päivää ennakkoon.

Teamsin tuleva ajastettu viesti -toiminto.

Microsoft Designer: tekoäly avuksi luomisen tuskaan

Microsoft Designer – jokaisen henkilökohtainen luontityökalu, jolla voi helposti ja nopeasti luoda sisältöä esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tai esityksiin. Designer osaa luoda kuvia käyttäjän antaman tekstin perusteella tai käyttää käyttäjän omia kuvia. Taustalla on OpenAI:n DALL-E 2 tekoälymoottori.

Microsoft Designer

DALL-E 2 on kyllä huikea, tässä esimerkkejä termeillä ”sunny cold autumn morning”.

DALL-E 2 näkemys aurinkoisesta ja kylmästä syksyaamusta.
Modernistinen näkemys samoista hakusanoista.

Microsoft Places: päivitä toimisto kohtaamispaikaksi

Moni organisaatio miettii tällä hetkellä mikä on toimiston oikea rooli ja miksi ihmiset tulisivat toimistolle. Microsoft Places tuo työkaluja toimiston optimointiin sekä työn koordinointiin. Mukana on toiminnallisuuksia esimerkiksi työpöydän varaamiseen, toimistopäivien suunnitteluun tiimin tai muun verkoston kanssa varausnäkymän avulla sekä erilaisten tilojen käytön analysointiin.

Edge Workspace: pelkästä selaimesta työtilaksi

Excel Live: Muokkaa Exceliä yhdessä suoraan kokousikkunasta

Excel löytyy lähes jokaisen organisaation työkalupakista kun suunnitellaan taloutta, ennustetaan tulevaisuutta tai muuten vain pyöritellään lukuja. Excel Livellä yhteisiä Exceleitä voidaan muokata yhdessä suoraan Teamsin kokousikkunassa, ei siis tarvetta hyppiä Exceliin ja takaisin kokoukseen.

Excel Live tulee saatavilla seuraavien viikkojen aikana.

Parannuksia tiedon luokitteluun ja suojaamiseen

Liiketoimintakriittisten SharePoint-sivustojen ja Teams-tiimien pääsyvaatimuksia voidaan tiukentaa ehdollisella pääsynhallinnalla esimerkiksi vaatimalla sivustoille pääsyyn aina MFA (monivaiheinen tunnistautuminen) ja organisaation hallinnassa oleva laite. Nyt myös Preview-tilassa olevalla Authentication strength -toiminnolla voidaan vaatia näille sivustoille pääsyyn esimerkiksi salasanaton kirjautumistapa tai FIDO2-avain.

Dokumenttikirjastolle voidaan määrittää oletusluokitus, joka luokittelee automaattisesti  kirjastoon ladatut tai suoraan Officesta tallennetut tiedostot määritettyyn luokkaan.

Voit säätää jatkossa helposti pääsynhallinnan tarkempia vaatimuksia.

Uudet ominaisuudet hallitusti haltuun

Käytössä olevien työvälineiden ominaisuudet päivittyvät jatkuvasti ja uudet työvälineet tuovat mahdollisuuksia parantaa ja kehittää työtä. Teknologia ei tässä tuo ratkaisua vaan uudet työvälineet pitää tuoda osaksi organisaation arkea ja kulttuuria. Tämä vaatii aktiviisista johtamista, viestintää ja yhdessä sopimista.

Jos organisaatiosi kaipaa apua näiden asioiden kanssa, olemme täällä teitä varten. Onnistutaan yhdessä!

Matti Paukkonen

Matti on Microsoft-pilvipalveluiden, tekoälyn ja modernin työn ammattilainen, joka on ollut Microsoft MVP (Most Valuable Professional) vuodesta 2020 saakka. Työn ohessa Matti on mukana erilaisissa Microsoft-yhteisöissä, toimii Suomen Teams-yhteisön perustajana ja mukana TeamsNation ja Metaverse One -tapahtumien organisaattorina. Matti on myös tuore SharePoint-tietokirjailija.