Microsoft Ignite 2023: Copilottien aika - Tahto Group

Microsoft Ignite 2023: Copilottien aika

17.11.2023 Matti Paukkonen

Ignite – Microsoftin vuosittainen päätapahtuma, jossa käydään läpi uusimmat tuotejulkistukset, tulossa olevat uudet palvelut ja päivitykset. Tänäkin vuonna yli 100 julkistusta. Nämä kaikki löytyvät näppärästi yhdestä Ignite Book of News julkaisusta: Microsoft Ignite 2023 Book of News

Satya Nadellan avauspuheenvuoron pääteemänä oli tekoäly, ei varsinaisesti mikään yllätys. Kehitysvauhti on jopa kiihtynyt vuoden takaisesta ja Microsoft vahvisti omalla sanomallaan rooliaan suurimpana tekoälyn alustatarjoajana.

Azure Open AI -palvelu päivittyy uusilla OpenAI:n GPT-4 Turbo ja GPT-4 Turbo with Vision -kielimalleilla, joita jälkimmäinen mahdollistaa videoiden käytön syötteenä tekstin lisäksi. Kuvien luonti tekstistä paranee DALL-E 3 -mallin päivityksen myötä ja jatkossa malleja on mahdollista mukauttaa (fine tuning) omiin tarpeisiin. Open AI -palvelun avulla organisaatiot voivat ottaa käyttöön laajoja kielimalleja ja hyödyntää omaa dataa taustalla.

Microsoftin ja Metan yhteistyö syvenee ja jatkossa Azuresta on mahdollista hankkia palveluna Metan Llama 2 kielimallia, tuotenimeltään Llama 2 as a Service. Tämän myötä tulee saataville muitakin tekoälymalleja, ja näissä kaikissa Azure on se alusta, josta palveluja on helppoa ottaa käyttöön ja rakentaa omia sovelluksia ja ratkaisuja hyödyntäen valmiita AI-kyvykkyyksiä.

Microsoft esitteli oman 64-bittisen ARM-pohjaisen Azure Cobalt 100 -suorittimen, joka on suunniteltu juuri Microsoft Azuren -työkuormia varten, ja jota käytetään jo esimerkiksi Microsoft Teams:in taustalla. Ja tukemaan tekoälyn laajentumista Microsoft julkaisi Azure Maia 100 -grafiikkapiirin, joka on suunniteltu laajojen kielimallien (LLM, Large Language Model) koulutusta ja käyttöä huomioiden.

Microsoft on kiivennyt nopeimpien supertietokoneiden TOP500-listalla sijalle 3 Azuressa ajettavalla Eagle-supertietokoneella. Hienoa nähdä suomalainen LUMI-supertietokone listan sijalla 5.

Eikä Azuren osalta vielä kaikki ollut edes käytössä, kuten Nadella mainitsi puheenvuorossaan:

”We didn’t submit the entirety of our supercomputer, we just submitted a fraction of our supercomputer”

Viimeisenä avauspuheenvuorosta on nostettava vielä demo tekoälyn ja metaversumin yhdistymisestä, ja kuinka Copilot voi tulla kentälläkin osaksi työtä. Copilot kyky ymmärtää luonnollista puhetta ja sen linkittäminen ääniohjaukseen luo paljon uusia mahdollisuuksia. Ohjeet voidaan tuoda osaksi esimerkiksi puhelimella kuvattavaa kohdetta tai suoraan HoloLens-virtuaalilasien ruudulle, ja käyttäjä voi keskustemalla pyytyy apua ja lisätietoja.

AI ja metaverse osana kenttätyötä (kuva: Microsoft)

Copilots

Microsoft julkaisi viimeisimmän tutkimuksen Copilot:in vaikutuksista työhön ja luvut ovat kyllä aika vaikuttavia:

  • 70 % käyttäjistä totesi olevansa tuottavampia ja 68% kertoi työn laadun parantuneen
  • 64% mielestä Copilot vähensi merkittävästi sähköpostien käsittelyyn kuluvaa aikaa
  • 22% kertoi Copilot:in tuoman ajansäästön olleen yli 30 minuuttia päivittäin

Koko Work Trend Index -tutkimus löytyy täältä What Can Copilot’s Earliest Users Teach Us About Generative AI at Work? (microsoft.com)

Vasta viime keväänä ja kesällä julkaistut Bing Chat ja Bing Chat Enterprise tekoälyavustajat tunnetaan jatkossa nimellä Copilot. Vaikka muutos onkin enemmän kosmeettinen, kertoo tämä siitä että Copilot tulee mukaan avustamaan eri työkaluissa ja sen tarkoituksena on ymmärtää mitä olet tekemässä ja tukea sitä. Tätä pääsee vaikka heti kokeilemaan täällä Microsoft Copilot. Ja Microsoft 365 E3/E5 sekä Business Standard ja Premium asiakkailla Copilot on käytettävissä turvallisesti omilla työtunnuksilla. Käyttö laajenee vaiheittain kaikille Entra ID -käyttäjille, 1. joulukuutta Microsoft 365 F3 -käyttäjät pääsevät käyttämään palvelua.

Tulossa oleva Copilot Studio mahdollistaa omien laajennusten tuonnin osaksi esimerkiksi Microsoft 365 Copilotia graafisella käyttöliittymällä, ja tuoda esimerkiksi omaa dataa saataville. Käytännössä Copilot Studio on low-code tapa rakentaa plug-ineja ja laajennuksia.

Ajankohtaa Microsoft 365 Copilot:in laajentumisesta alle 300 käyttäjän organisaatioille ei vielä kerrottu.

Moderni työ

Kaiken tekoälyn keskellä myös modernin työn välineet kehittyvät huimaa vauhtia ja tulossa on paljon mielenkiintoisia uudistuksia ja muutoksia.

Microsoft Mesh for Teams

Microsoft Mesh virtuaalitila

Lokakuun alkupuolella julkiseen esikatseluun saadut Mesh 3D-virtuaalitilat tulevat virallisesti saataville tammikuussa. Virtuaalitilat tuovat uudenlaisen tavan pitää palavereja ja erilaisia virtuaalisia kohtaamisia. Mukaan pääsee Teams-sovelluksella ja Metan Quest -virtuaalilaseilla.

Omien virtuaalitilojen muokkaus valmiista malleista tai täysin räätälöityjen tilojen luominen Unity-alustalla tulee myös mahdolliseksi samaan aikaan. Tulevaisuutta on Copilotin rooli, jonka avulla voisi luoda tilan hyödyntämällä tekoälyn kyvykyyksiä.

Copilot virtuaalitilan suunnitteluavustajana (kuva: Microsoft)

Microsoft Clipchamp – videoeditointi suoraan selaimessa

Clipchamp-videoeditointityökalut ovat nyt virallisesti julkaistu Microsoft 365 E3/E5 sekä Business Standard ja Premium lisensoiduille käyttäjille. Clipchampista löytyy Windows-sovellus, mutta sitä voi käyttää ihan hyvin myös selaimella. Tarvittaessa selainversiolla voi myös tallentaa omaa näyttöä ja videokuvaa. Clipchampista löytyy työkalut videoiden editointiin ja lisäksi jonkin verran siirtymiä, kuvia, taustamusiikkia ja videoefektejä, mielestäni ihan riittävästi perustason videoeditointiin. Itse olen tehnyt esimerkiksi Suomen Teams-yhteisön tallenteiden editoinnit Clipchampilla ihan selaimessa. Projektit tallentuvat suoraan käyttäjän OneDrivelle ja ovat sieltä jaettavissa ja siirrettävissä helposti eteenpäin.

Kannattaa siis kokeilla!

ClipChamp videoeditori

Joulukuussa saataville tuleva Clipchamp Premium mahdollistaa 4K-tasoiset videoexportit, organisaation logojen, fonttien ja värien tuonnin keskitetysti saataville, lisää valmiita kuvia, videoita ja ääntä, sekä laajemmat analytiikka toiminnot Microsoft Stream -videopalveluun. Hinnoittelu $5/käyttäjä/kuukausi (heinäkuun 2024 jälkeen $7/käyttäjä/kk).

Microsoft Teams

Microsoft Teamsiin julkaistiin Copilotin lisäksi muutamia mielenkiintoisia uudistuksia.

Kanavan ilmoitusten otsikkoalueen taustakuvat voi jatkossa luoda tekoälyn ja Microsoft Designerin avulla. Ilmoituksista saa nyt helpommin paljon mielenkiintoisempia, personoituja ja huomiota herättäviä. Toiminnallisuus on saatavilla vuoden loppuun mennessä.

Ilmoitusten taustakuvat (kuva: Microsoft)

Käyttäjät voivat jatkossa valita omat vakioreaktiot mitä käyttävät useimmin.

Reaktioiden muokkaus (kuva: Microsoft)

Chat-viestejä voi jatkossa lähettää edelleen 1-to-1 ja ryhmächateista, ei enää tarvetta kopioida tärkeitä viestejä chattien välillä. Ryhmächateille voi jatkossa kuvan, jolla pysyvämpiä chatteja voi personoida ja parantaa niiden löydettävyyttä.

Kanavien arkistointi, tätä on aika moni toivonut, ja nyt vuoden alusta se on mahdollista. Arkistointi sulkee ja piilottaa kanavan, mutta tarvittaessa kanavalle pääsee tarkastelemaan keskusteluja.

Microsoft Loop

Microsoft Loop on nyt virallisesti saatavilla Microsoft 365 -tileillä selain ja mobiiliversioina. Ja Loop komponentit tulevat Teams-kanaville vuoden loppuun mennessä. Näitä on odotettu

Mikä on Loop? Loop on alusta uudenlaiselle työskentelyllä erityisesti hybridityöhön. Loop mahdollistaa lähes reaaliaikaisen asioiden työstämisen usealla eri alustalla, mutta samaan aikaan Loop voi olla myös asynkronisen työn välineenä. Yhtäaikaiseen Looppiin voi osallistua Teams-chatista, Outlookissa tai Word Onlinessä. Jatkossa myös Whiteboardilta. Muutokset vaikkapa yhdessä työstettävään tehtävälistaan näkyvät kaikille reaaliaikaisesti huolimatta siitä missä alustassa tietoa muokataan ja tarkastellaan.

Looppia on vaikea kuvailla, se pitää kokea itse. Helpoin tapa on lisätä Loop-komponentti Teamsin chattiin ja alkaa kokeilemaan. Loop-sovellus ja -työtilat löytyvät: Microsoft Loop

Käymme Looppia tarkemmin läpi, kunhan Loop-komponentit ovat saatavilla Teams-kanavilla.

Microsoft 365 Backup

Microsoft 365 Backup tulee julkiseen esikatseluun vuoden loppuun mennessä. Ensimmäisessä vaiheessa Microsoft 365 Backup tukee sähköpostien, käyttäjien OneDrivejen ja SharePoint-sivustojen varmuuskopiointia. Palautuksia voidaan tehdä sähköpostilaatikkojen sisällöstä sekä kokonainen OneDrive ja SharePoint sivusto kerrallaan. Tiedostotason palautukset eivät vielä tässä vaiheessa ole mukana.

Hinnoittelu palvelulle on 0,15€/GB/kk, laskutus menee kulutuksen linkitetyn Azure-tilauksen kautta.

Microsoft 365 Archive

Microsoft 365 Archive julkaisiin julkiseen esikatseluun. Vanhentuneet tai muuten käyttämättömät SharePoint-sivustot, joiden tieto halutaan säilyttää, voidaan siirtää erilliseen arkistoon ja edullisemmalle tallennustilalle. Arkistoidut sivustot eivät ole käyttäjien saatavilla eivätkä sisälly hakuindeksointiin.

Hinnoittelu arkistoidulle tiedolle on noin 0,04€/GB/kk (normaali tallennustila noin 0,23€/GB/kk). Arkistoidun tiedon palauttaminen on hinnoiteltu myös gigatavupohjaisesti, n. 0,55€/GB. Eli jos arkistosta palautetaan 100GB:n sivusto, on kustannus n. 55€. Laskutus menee käytön mukaan linkitetyn Azure-tilauksen kautta.

Planner uudistuu

Tehtävien hallinta kokee myös ison uudistuksen kun Microsoft Project for the Webin ominaisuudet sulautuvat Planneriin. Planner toimii edelleen kevyenä tehtävätauluna, mutta jatkossa skaalautuu myös vaativampaan projektinhallintaan.

Plannerin aikataulusuunnitelma (kuva: Microsoft)

Ehkäpä mielenkiintoisimpana uudistuksena on tehtävien riippuvuuksien määrittely, joka mahdollistaa projektien aikataulujen paremman suunnittelun. Nämä toiminnallisuudet tulevat saataville Project Online -tilausten myötä.

Ensimmäinen askel matkalla on Teams-sovelluksen nimeäminen, jatkossa siis nyt ”Tasks by Planner and To Do” on jatkossa ”Planner”.

Teknologia tuo uusia mahdollisuuksia

Kuten pelkästään tästä blogiartikkelista huomaa, jo pelkästään Microsoft-ekosysteemissä tapahtuu paljon. Uusia palveluita ja uusia toiminnallisuuksia, jotka kaikki ovat uusia mahdollisuuksia meille tehdä työskentelystä tehokkaampaa ja mielekkäämpää. Teknologia kuitenkaan harvoin ratkaisee yksistään mitään, meidän ihmisten pitää olla siinä mukana ja ohjaksissa. Yhteisillä pelisäännöillä ja toimintatavoilla saadaan teknologiasta irti se meille hyödyllinen.

Uusia mahdollisuuksia pitää kokeilla ja miettiä niiden tuomia hyötyjä yhdessä. Joskus aika ei ole vielä kypsä uuden teknologia adoptiolle ja siinä hetkessä se kannattaakin heittää pidemmän aikavälin tiekartalle ja kokeilla myöhemmin uudelleen.

Jos sinua jäi askarruttamaan jonkin tämän blogin aiheista tai olet miettinyt vaikkapa organisaation digitaalisten toimintatapojen kehittämistä, ole rohkeasti yhteydessä. Me Tahdolla uskomme että menestys syntyy yhdessä oikeiden kumppanien kanssa.

Täältä minut löytää:

Matti Paukkonen
matti.paukkonen@tahtogroup.fi
050 499 9964
LinkedIn: Matti Paukkonen | LinkedIn

Matti Paukkonen

Matti on Microsoft-pilvipalveluiden, tekoälyn ja modernin työn ammattilainen, joka on ollut Microsoft MVP (Most Valuable Professional) vuodesta 2020 saakka. Työn ohessa Matti on mukana erilaisissa Microsoft-yhteisöissä, toimii Suomen Teams-yhteisön perustajana ja mukana TeamsNation ja Metaverse One -tapahtumien organisaattorina. Matti on myös tuore SharePoint-tietokirjailija.