Kesän pilvikuulumiset - Tahto Group

Kesän pilvikuulumiset

13.8.2024 Matti Paukkonen

Kesälomat ovat tältä erää takana, ainakin allekirjoittaneella, ja akut on ladattuina syksyyn. Toivottavasti teilläkin on virkistävä ja rentouttava kesä!

Kuluneena kesänä maailmaa horjutti laaja tietoturvapoikkeama. CrowdStrike-yhtiön tietoturvaohjelmiston päivitykseen eksyi virheellistä koodia, mikä aiheutti Windows-käyttöjärjestelmien siirtymisen virhetilaan. Suomessa tämä tietoturvaohjelmisto ei ole laajalti käytössä, joten suuria ongelmia ei koettu. Nyt on sopiva hetki arvioida, ovatko organisaation varmistus- ja palautusprosessit kunnossa sekä teknisesti että hallinnollisesti, onko kaikki palautumiseen tarvittava tieto saatavilla ja miten kauan palautuminen voi kestää.

Microsoft-pilven osalta tapahtui myös paljon ja odotettuja uudistuksia saatiin vihdoin käyttöön, käydäänpä tärkeimmät tässä läpi.

Copilot for Microsoft 365

Copilot juna menee vauhdilla eteenpäin. Kesän aikana saatiin muutama mielenkiintoinen uudistus ja syksylle on odotettavissa paljon lisää.

Kokousyhteenveto ja tekoälyn tuottamat muistiinpanot

Tekoälyn tuottamat kokousyhteenvedot toimivat nyt myös hienosti suomenkielellä. Copilot luo kokouksen tekstitallenteesta (Transcription) muistiinpanot, jotka voi ottaa pohjaksi kokouksen muistiinpanoille.

Kertaus-välilehti

Kokouksen tallennetta voi selata puhujien ja automaattisesti jaon perusteella luotujen aiheiden ja lukujen avulla. Jaetut materiaalit ovat myös saatavilla kertauksen kautta.

Copilot OneDrivessä

Copilot for OneDrive tuo mahdollisuuden tehdä tiedostoista yhteenvetoja, luoda automaattisesti usein kysytyt kysymykset -listaa tai kysyä asioita tiedoston sisällöstä. Kohteeksi voi valita tällä hetkellä maksimissaan viisi tiedostoa. Tiedostot voivat olla joko OneDrivellä, Teamsissa tai SharePointissa, ja Copilot:ia voi käyttää myös Teams:in OneDrive-näkymän kautta.

Copilot for OneDrive

Copilot on käytettävissä esimerkiksi Office-tiedostoihin, Loop:eihin ja PDF:iin. Esimerkiksi pika-analyysit Exceleihin toimivat todella näppärästi.

Copilot:in luoma yhteenveto Excelistä

OneDriven Copilotia voi käyttää myös eri tiedostojen sisältöjen vertailuun.

Copilot for PowerPoint

PowerPointissa Copilot:ille voi nyt antaa syötteeksi PDF-tiedostoja ja Purview Information Protection:illa suojattuja tiedostoja.

Copilot for Word

Word:in Copilotilla on nyt mahdollista muokata tekstiä omalla kehotteella.

Copilot Wordissa
Copilot Wordissa

Yhteenvetojen tuki Word:issä laajeni, ja nyt käyttäjät voivat luoda yhteenvetoja 80 000 sanaa sisältävistä dokumenteista (aiemmin 20 000 sanaa).

Microsoft Teams

Tiimien ja kanavien automaattinen siivous

Teamsiin julkaistiin kesän aikana toiminnallisuus, joka siivoaa käyttäjän näkymästä tiimejä ja kanavia, joissa käyttäjä ei ole ollut aktiivisena 45 vuorokauteen. Käyttäjä voi kytkeä toiminnon pois päältä Teams:in asetusten kautta.

Kanavasiivouksen asetukset

Piilota nyt -toiminnolla siivousoperaation voi käynnistää manuaalisesti asetusten kautta.

Pikakomennot uudessa Teams-sovelluksessa

Pikakomennot ovat nyt käytettävissä uudessa Teams-sovelluksessa. Pikakomennoilla voi esimerkiksi asettaa nopeasti oman tilatiedon kirjoittamalla Teamsin hakupalkkiin ”/” ja valitsemalla avautuvasta valikosta sopivan tilan.

Teams pikakomennot

Chatissa pikakomennoilla voi esimerkiksi avata chatin uuteen ikkunaan tai nauhoittaa videon. Pikakomennoilla voi myös avata sovelluksia.

Omat emojit

Chat- ja kanavaviesteihin lisätä ja reagoida viesteihin omilla emojeilla. Käyttäjät voivat lisätä omia emojeja, jotka tulevat kaikkien käytettäväksi. Emojin voi luoda kuvasta, myös animoidut GIF-kuvat ovat tuettuja.

Omat emojit Teamsissa

Teams-politiikalla voidaan määrittää kenellä on oikeus lisätä ja poistaa emojeja. Oletuksena emojien poistaminen on politiikassa estettynä.

SharePoint

Viva Connections Feed web-osa ja videolinkki toiminnallisuus poistuvat

SharePointin sivuilla käytössä ollut Viva Connections Feed webosa poistuu käytöstä 5.11.2024. Webosa on kerännyt yhteen näkymään organisaation tärkeimmät uutiset, Viva Engage -keskustelut ja julkaistut videot. Jatkossa on suosituksena käyttää uutiswebosaa ja Viva Engage webosia. Jos sinulla ei ole ollut webosaa käytössä, sen enempää toimenpiteitä ei vaadita.

Videosivumallit

Videolinkit poistuvat myös ja jatkossa on suositeltavaa käyttää uusia videosivuja. Videosivun voi luoda joko Stream-palvelussa olevasta videosta tai luomalla uuden sivun tai uutiset videosivumallilla SharePointissa.

Työkalupalkki

Sivujen oikeaa reunaan tulee näkyville työkalupalkki, jonka kautta pääsee lisäämään webosia, näppärästi webosien ja sivun osioiden asetuksiin ja lisäämään kuvia. Työkalupalkissa on myös PowerPointistakin tuttu suunnitteluideat toiminnallisuus, jonka avulla voi hakea ideoita sivun sisältöön.

Microsoft 365 Backup on nyt virallisesti julkaistu

Microsoft 365 Backup varmuuskopiointi on nyt virallisesti tuotantokäytössä. Varmuuskopionti tukee tällä hetkellä sähköpostilaatikkojen, käyttäjien OneDrive-tallennustilojen ja SharePoint-sivustojen varmuuskopiontia. Teamsin varmuuskopiointi ominaisuus on tulossa hieman myöhemmin. Varmuuskopioinnin kustannukset laskutetaan datamäärän mukaan Azure-tilauksen kautta.

Microsoft 365 Backup -palvelun hinnoittelu on noin 0,14 €/GB/kk. Eli esimerkiksi 1,5 teratavun varmistuksen kustannus on noin 1500GB x 0,14€/GB = 210 €.

Tahto mukana tapahtumissa

CollabDays Finland, 5.9. Helsingissä

Matti on mukana ilmaisessa CollabDays Finland-tapahtumassa 5.9. kertomassa Microsoft Loopin hyödytämisestä yhteistyössä. Tapahtumaan on vielä saatavilla lippuja.

Tarkemmat tiedot löytyvät täältä: CollabDays Finland 2024 |

Matti Paukkonen

Matti on Microsoft-pilvipalveluiden, tekoälyn ja modernin työn ammattilainen, joka on ollut Microsoft MVP (Most Valuable Professional) vuodesta 2020 saakka. Työn ohessa Matti on mukana erilaisissa Microsoft-yhteisöissä, toimii Suomen Teams-yhteisön perustajana ja mukana TeamsNation ja Metaverse One -tapahtumien organisaattorina. Matti on myös tuore SharePoint-tietokirjailija.