Windows Virtual Desktop: Mielenrauhaa ja tyytyväisiä työntekijöitä

Azure Virtual Desktop tarjoaa mielenrauhaa ja ensiluokkaisen työntekijäkokemuksen

1.2.2021 Pekka Hyvärinen

Azure Virtual Desktop on Microsoftin syksyllä 2019 julkaisema teknologia, joka muuttaa käytännössä sitä käyttävän organisaation Windows-työpöydän tai yksittäiset sovellukset käytettäviksi virtuaalisesti Microsoftin pilvipalvelussa Azuressa.  Virtuaalikoneet eivät itsessään ole uusi asia, vaan niitä on käytetty jo vuosikausia. Windows Virtual Desktop on uusi tapa ajatella asioita ja toteuttaa virtualisointi kustannustehokkaasti. 

Mitä Azure Virtual Desktop (AVD) tarkoittaa, miksi me uskomme, että se tulee olemaan tärkeä osa organisaatioiden IT-ympäristöjä tulevaisuudessa ja miksi sinunkin kannattaa kiinnostua työpöytäsi virtualisoinnista?

Etätyö on täällä – pidä virtuaalikone päällä

Vuoden 2020 kulkutaudin aiheuttama pakotettu etätyövaihe on ollut sekä haasteellinen, mutta toisaalta myös silmiä avaavan antoisa. Alkuvaikeuksien jälkeen organisaatiot ovat huomanneet, että etätyö toimii ainakin yhtä hyvin, ellei paremminkin, kuin ”normaali” toimistolla tehtävä työ. Etätyö on tullut jäädäkseen ja siitä halutaan tehdä jatkossa entistä toimivampaa, helpompaa ja tietoturvallisempaa. 

Yksi tapa luoda toimiva etätyöympäristö on erilaiset DaaS-ratkaisut (Desktop as a Service), jollainen myös Azure Virtual Desktop -ratkaisu on. Markkinoilla on olemassa useita erilaisia DaaS-ratkaisuita, mutta me uskomme, että Azuressa työpöytiä ja sovelluksia virtualisoiva WVD on ominaisuuksiltaan parhaimpien joukossa.  

Listasimme alle 8 syytä, jonka vuoksi sinunkin kannattaa kiinnostua Azure Virtual Desktopista (vaikka et suhtautuisikaan teknologiaan palavalla intohimolla ja rakkaudella).

Azure Virtual Desktop: hyödyt

1. Tietoturva

Kuvittele tavanomainen työpäiväsi-, -viikkosi, -kuukautesi tai -vuotesi: jossain vaiheessa tulet väistämättä käsittelemään yrityksesi sensitiivistä dataa, oli se sitten bisnekseen tai vaikkapa asiakastietoihin liittyvää, omalla työpöydälläsi. Riippumatta siitä, miten vähän aikaa tiedosto on pois organisaation suojatusta pilviympäristöstä, sen siirto takaisin sinne sisältää potentiaalisen riskin tiedoston vuotamiselle. Kun työskentely tapahtuu kokonaan Azuren äärimmäisen suojatussa virtuaaliympäristössä, tämän kaltaisia riskejä ei pääse syntymään. 

Virtuaalityöpöytä tuo myös ratkaisun esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolella yleiseen tilanteeseen, jossa organisaatiossa työskentelee paljon vapaaehtois- ja projektityöntekijöitä, jotka käyttävät sensitiivisiä tietoja sisältäviä asiakastietojärjestelmiä omilta, henkilökohtaisilta laitteiltaan. Normaalisti työntekijöiden koneelle on asennettu erillinen sertifikaatti, joka on tunnistanut työntekijän tietokoneen luotetuksi koneeksi ja antanut sille pääsyn järjestelmään esimerkiksi VPN-yhteyden yli. Sertifikaatista voi tulla kuitenkin tietoturvariski siinä vaiheessa, kun työntekijä uusii tietokoneensa ja luovuttaa vanhan koneensa eteenpäin tyhjentämättä sitä ensin asianmukaisesti.

Jos sertifikaatti jää koneelle epähuomiossa, se tarjoaa koneen uudelle omistajalle käytännössä suoran pääsyn sensitiivisiin tietoihin. 

Virtuaaliympäristössä sovellukseen pääsyyn ei vaadita sertifikaattia, vaan ympäristöön kirjaudutaan henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksilla. Näin ollen tietoturva paranee ja kun työntekijät pitävät huolen omista käyttäjätunnuksistaan, tietovuotojen riski pienenee.

AVD-ympäristössä sovellusten kaksivaiheisen tunnistautumisen toteuttaminen on helppoa ja kustannustehokasta. Sovellusten suojaamiseen voidaan käyttää Microsoftin Conditional Accessilla rakennettua kaksivaiheista tunnistautumista.Tämä ominaisuus kuuluu Microsoft 365 –lisensseihin. 

2. Skaalautuvuus

Virtuaaliympäristö on äärimmäisen joustava ja tarjoaa mahdollisuuden skaalata toimintaa helposti. Uuden työpöydän tai sovelluksen käyttöönotto tapahtuu hetkessä ja käyttäjien lisääminen ja poistaminen on helppoa. Näin ollen AVD tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarjota yrityksen IT-ympäristö käyttöön nopeasti esimerkiksi yrityskaupan yhteydessä uusille työntekijöille tai vaikkapa kesätyöläisen aloittaessa. 

Azure Virtual Desktop mahdollistaa myös esimerkiksi raskaiden suunnittelutiedostojen käytön samanaikaisesti useasta eri lokaatiosta. Jos työntekijöiden tehtäviin kuuluu käsitellä vaikkapa juuri raskaita tiedostoja, virtuaalikoneeseen voidaan ruuvata lisää tehoja ja muistia, jolloin tiedostot pyörivät virtuaalikoneella kuin useiden tuhansien eurojen supertason pöytäkoneella ikään.

Myös käytetyn työpöydän tehokkuutta ja suorituskykyä voidaan muuttaa ketterästi molempiin suuntiin. Jos organisaatio tarvitsee esimerkiksi lisää tehoa ympäristöönsä vaikka tietyn kampanjan ajaksi, se onnistuu helposti ja nopeasti. Jos taas virtuaaliympäristön käyttötarve pienenee, tehoja voidaan laittaa pienemmälle. Jos siis organisaation aktiivisin työaika ajoittuu 7-17 väliselle ajalle, virtuaaliympäristö voidaan asettaa täydelle teholle kyseiselle ajanjaksolle. Muina aikoina palvelun laajuutta voidaan pienentää minimiin tai laittaa ympäristö jopa kokonaan pois päältä. Mm. tällä on suuri vaikutus listan seuraavaan kohtaan: 

3. Kustannukset

Virtuaaliympäristön kustannuksia on helppo ennakoida. Microsoftin Azuren veloitukset pohjautuvat palvelun käyttöön, eli mitä enemmän kapasiteettia käytät, sen enemmän maksat. Kustannuksia voi optimoida esimerkiksi asettamalla ympäristölle juuri kakkoskohdassa mainitut aktiiviset ajat sen mukaan, millainen tarve organisaation työntekijöillä ympäristön käytölle on. 

Virtuaaliympäristö tarjoaa myös organisaatiolle mahdollisuuden säästää laitehankinnoissa. Aiemmin mainitut vapaaehtois- ja projektityöntekijät voivat tehdä helposti työnsä omilta laitteiltaan, eikä organisaation tarvitse investoida erikseen heidän laitteisiinsa. Vaikka koneet eivät olekaan organisaation laitehallinnan piirissä, työskentely on tietoturvallista. 

4. Laiteriippumattomuus

Azure Virtual Desktop -ratkaisu toimii lähes laitteella kuin laitteella. Se tarjoaa periaatteessa samanlaisen Windows-kokemuksen riippumatta siitä, käytätkö sitä perinteisellä Windows-käyttöjärjestelmällä, selaimen kautta, Macilla tai vaikka Android- tai iOS-puhelimella. Toki pieniä eroja käyttökokemuksessa löytyy esimerkiksi tietokoneen ja puhelimen välillä, mutta työn tekeminen onnistuu kummallakin laitteella. 

5. Hallittavuus

Kun organisaatio luo virtuaaliympäristöä, he voivat määritellä täysin, millainen se tulee olemaan: mitä sovelluksia ympäristössä voidaan käyttää, minkä tasoisia käyttäjäoikeuksia sinne luodaan ja onko ympäristössä käytössä esimerkiksi kaksivaiheinen tunnistautuminen. Kun virtuaaliympäristö suunnitellaan ja luodaan huolellisesti, potentiaalisten epämiellyttävien yllätysten määrä tippuu dramaattisesti. 

6. Vikasietoisuus

Epämiellyttävistä yllätyksistä puheenollen, onko sinulle käynyt koskaan niin, että käyttämäsi laite on sanonut sopimuksensa irti kesken työnteon? Jos tätä ei ole käynyt sinulle, hyvä! Tunnet todennäköisesti kuitenkin jonkun, joka on joutunut keskeyttämään työskentelynsä esimerkiksi laiterikon vuoksi ja joutunut odottamaan sen korjaamista tai korvaamista, ennen kuin on pystynyt jatkamaan tuottavaa työtä.

Parhaassa tapauksessa tiedostot ovat olleet tallennettuna pilvipalveluun, huonoimmassa tapauksessa ne ovat olleet tallennettuna koneen kovalevylle ja ovat koneen mukana mennyttä. 

Virtuaaliympäristössä tätä ongelmaa ei pääse syntymään. Kun organisaatio on määritellyt käyttöönsä esimerkiksi kolme virtuaalikonetta, työn tekeminen voi jatkua, vaikka juuri sillä hetkellä toimintaa pyörittänyt kone vikaantuisikin. Tässä tapauksessa seuraava virtuaalikone ottaa kapasiteetin hoidettavakseen ja vikaantunut virtuaalikone korvataan toisella. Ja kun tiedostoja työstetään täysin virtuaaliympäristössä, ne ovat aina valmiina jatkotyöstöä varten.

7. Etätyöt

Kuten blogin alussa jo todettiin, etätyö on tullut jäädäkseen ja siitä halutaan tehdä mahdollisimman helppoa ja tehokasta. Azure Virtual Desktop -ratkaisu tarjoaa jokaiselle työntekijälle samanlaisen työskentely-ympäristön ja helpottaa esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdyttämistä uuteen työyhteisöön ja -ympäristöön.  

Työntekijät pääsevät virtuaaliympäristöön laitteesta ja paikasta riippumatta; tosin vaikka se on mahdollista, emme suosittele laiturin nokasta tai pulkkamäestä työskentelyä ihan työergonomisista syistä johtuen. 

8. Helppous

Virtuaaliympäristön käyttö ei vaadi työntekijöiltä yhtään sen enempää tietoteknistä osaamista, mitä he muutenkaan tarvitsevat työpäivänsä aikana. Myöskään organisaatiolla itsellään ei tarvitse olla aiempaa ymmärrystä tai kokemusta virtuaaliympäristöistä, sillä osaava kumppani, kuten Tahto, voi pystyttää ympäristön ja kouluttaa työntekijät sen käyttöön nopeallakin aikataululla. 

Tahdon asiakkaat voivat luottaa myös siihen, että jos heille tulee käytön aikaisia haasteita, he voivat aina kääntyä Tahdon huippuluokkaisen IT-tuen puoleen ja saada sieltä apua nopeasti. 

Millä tavalla sinun organisaatiosi voisi hyödyntää Azure Virtual Desktop -ratkaisua? Ota meihin yhteyttä, niin me kerromme sen sinulle. 


Pekka Hyvärinen

Pekka on Outokummun kasvatti, joka toimii katalysaattorina Tahdon kasvun takana. Musiikillinen mies polkee intohimoisesti pyöräänsä, joskus jopa palavereissa.