Windows 10 tuorein versio, Windows 10 May 2019 Update, lyhyemmin 1903, julkaistiin juuri.
IT-ammattilaisten MSDN-palveluun uusin versio tuli ladattavaksi huhtikuussa ja asensin version itselleni heti päivittäiseen käyttöön testatakseni ja tutuakseni uusiin ominaisuuksiin.
Edellinen versiopäivitys, viimesyksyinen 1809 sai melko huonon alun ja Microsoft joutuikin vetämään päivityksen tilapäisesti jakelusta vain viikon jälkeen. Käyttäjät raportoivat mm. päivityksessä kadonneita tiedostoja ja pahoja yhteensopivuusongelmia joidenkin laitemallien kanssa. Ongelmia puitiin melko näkyvästi eri verkkomedioissa ja uutisointi sai käyttäjät varpailleen Windows 10 -version ominaisuuspäivitysten suhteen. Windows 1809 jakelu keskeytettiin uudelleen maaliskuussa ja tieto päivityksen vapauttamisesta vapaaseen jakeluun tuli vasta toukokuun alkupuolella.
Windows 10 1903 ei ole suuri päivitys, vaan sisältää muutoksia jo aiemmin julkaistuihin ominaisuuksiin sekä tietoturvaan, suorituskykyyn ja ulkoasuun liittyviä ominaisuuksia. Voisi jopa sanoa, että tämä versiopäivitys on varovainen. Listaan alle muutamia näkyvimpiä ja olennaisimpia ominaisuuksia.
Vaalea teema
Yksi näkyvimmistä muutoksista on vaalea teema, jossa käyttöliittymän elementit, kuten tehtäväpalkki, käynnistysvalikko ja ilmoitusalue saavat uuden vaalean värin. Oletuksena tulee Windows 10:lle perinteinen tumma teema ja värin voi itse vaihtaa helposti menemällä Asetukset -> Mukauttaminen -> Värit.
Päivitysasetukset
Windows 10 1903 tuo myös kotikäyttäjille mahdollisuuden keskeyttää Windowsin turvallisuuspäivitysten asentamisen. Päivitysten keskeyttämiseen tulee yksikertainen painike päivitysasetuksiin. Painike tulee myös Pro -käyttäjille.
Myös ominaisuuspäivitysten asentamiseen tulee muutoksia. Tähän mennessä ominaisuuspäivitykset ovat saattaneet asentua pyytämättä ja yllättäen mutta tähän tulee jatkossa muutos. Käyttäjällä on mahdollisuus viivyttää versiopäivitysten asentamista aina nykyisen version tukiajan päättymiseen saakka. Versiopäivityksen tukiaika on 18 kuukautta julkaisusta, pois lukien Enterprise ja Education -versioiden syksyn päivityksillä, joilla se 30 kuukautta.
On kuitenkin hyvä muistaa, että usein työympäristöissä päivitysten hallinta on tehty keskitetysti esimerkiksi Intunen avulla, eikä tässä tapauksessa käyttäjällä ole yleensä mahdollisuutta vaikuttaa päivitysasetuksiin
Päivityksiin liittyen jatkossa varataan n. 7GB levytilaa päivitysten asentamiseen.
Automaattinen aktiivinen aika
Windows 10 -versioon on mahdollista määrittää Aktiivinen Aika, jonka aikana automaattiset päivitykset eivät käynnistä konetta uudelleen. Työkoneissa tämä on ollut perinteisesti ns toimistoaika. Nykyaikaisessa työpaikassa työ ei ole kuitenkaan välttämättä sidottu aikaan tai paikkaan, joten optimaalista aktiivista aikaa saattaa olla hankala määrittää. Uuden version myötä esitellään automaattisesti säätyvä aktiivinen aika. Järjestelmä yrittää säätää käytön perustella optimaalisen ajan päivitysten asentamiselle.
Windows Sandbox
Tämän uuden ominaisuuden avulla voidaan perustaa Hyper-V -virtualisoinnin avulla sovellusten turvalliseen testaamiseen soveltuva “hiekkalaatikkoympäristö” eli testiympäristö. Sandbox luo muutamissa sekunneissa täyden Windows -ympäristön, jossa voidaan testata esimerkiksi sovelluksia, konfiguraatioita tai verkkosivuja. Session sulkemisen jälkeen kaikki Sandboxissa tehdyt muutokset tuhotaan pysyvästi. Sandbox on Windows 10 Pro -ominaisuus.
Windows 10 1903 -päivitys sisältää lukuisia pieniä korjauksia ja paikkauksia havaittuihin ongelmiin sekä pieniä viilauksia käyttöliittymään ja toimintoihin, kuten kirkkauden säätö -pikasäädin toimintokeskuksessa, mahdollisuus säätää hiiren kursoria ja parannuksia sisäänrakennettuihin hakutoimintoihin.
Meiltä kysytään usein, uskaltaako Windowsin päivityksiä asentaa. Ehdottomasti uskaltaa ja turvallisuuspäivitykset kannattaakin asentaa niin pian kuin mahdollista. Itse asennan versiopäivitykset itselleni käyttöön niin pian kuin mahdollista ja minulla on myös erillinen kone, jossa käytän kehitystyön alla olevaa Insiders -versiota. Aika harvoin tulee vastaan mitään perusteltua syytä viivästyttää versiopäivityksen asentamista ja yleisesti nekin kannattaa ottaa käyttöön. Yritysympäristöissä tietohallinto yleensä testaa päivitykset ennen kuin ne vapautetaan käyttöön käyttäjille.