Uratarina: Heini Kuusela - Tahto Group

Uratarina: Heini Kuusela

12.4.2021 Tahto Group

Heini Kuuselasta piti tulla HR-ammattilainen, mutta IT-ala vei naisen mennessään.

Heini Kuusela

Heini aloitti työskentelyn Tahdolla vuonna 2018 SharePoint-spesialistin tittelillä. SharePoint ei ollut kuitenkaan Heinin ensimmäinen rakkaus, vaan hänen katseensa oli suunnattuna HR-puolelle.

”Jos minulta olisi kysytty vuonna 2017, että missä näen itseni vuonna 2020, en olisi varmastikaan vastannut, että päätoimisesti IT-alalla”, Heini nauraa. ”En koskaan ajatellut suuntautuvani IT-alalle, mutta opin kyllä nopeasti, että IT-alan stereotyyppinen ’pelkkää teknistä koodaamista’ -kuva oli virheellinen. Todellisuudessa IT-alalla pystyy tekemään kuitenkin todella monipuolisesti erilaisia hommia.”

Heinin opiskellessa HR-alaa ja johtamista, hän työskenteli KONEella asiakaspalvelutehtävissä. Työharjoittelujaksonsa hän pääsi tekemään markkinointiviestinnän puolella, jossa kohtalo puuttui peliin.

”Konsernissamme alkoi SharePoint-introjen modernisointiprojekti, jonka Suomen yksiköiden introjen modernisointiin hyppäsin työharjoitteluni aikana vetämään KONE Suomen intran sisällön uudistusta. Olin siis vastuullisena Suomen intraprojektin toteutuksessa ja jäinkin sitten harjoittelujaksoni jälkeen työskentelemään SharePoint Onlinen pariin muiden markkinointiviestinnän tehtävien ohella.”

Tahdon arvomaailma vakuutti

Kun SharePoint-kärpänen oli puraissut, Heini huomasi ilmoituksen avoimesta työpaikasta ja päätti tarttua mahdollisuuteen.

”Tahto ei ollut minulle tuttu yritys entuudestaan, mutta SharePoint oli tullut tutuksi, joten koin, että avoin positio sopisi minulle. Tein hieman taustatyötä ja hain paikkaa. Lassen ja Sanni-Kaisan kanssa keskusteltuani huomasin, että arvomme kohtasivat ja tykkäsin heidän tavasta tehdä bisnestä.”

Hyppäys suurkorporaatiomaailmasta kasvuyritykseen ei Heiniä hetkauttanut, päinvastoin:

”Olin ollut aiemmin töissä KONEella ja ABB:lla, joten halusinkin oikeastaan päästä seuraavaksi kartuttamaan kokemusta pienemmässä firmassa. Pienemmässä organisaatiossa työskennellessä on se etu, että työntekijät pääsevät tutustumaan todella laaja-alaisesti organisaation ja liiketoiminnan eri osa-alueisiin ja omaa osaamista voi viedä eteenpäin todella itsenäisesti. Tahdolla ei ollut koskaan tiukkaa rajausta, että ”tässä on tämä SharePoint, nyt keskityt vain ja ainoastaan tähän.”

Heini ja Petri Johansson

Tahdolla saa kasvaa

Heinin SharePoint-spesialistin rooli kasvoi Tahdon vuosien aikana kokonaisvaltaiseksi Microsoft 365 -asiantuntijaksi ja projektipäälliköksi. Kuuselan mukaan Tahdolla sai tilaa ottaa vastuuta ja omaa roolia voi kasvattaa oman osaamisen ja kiinnostuksen suuntaan.

”Alun SharePoint- ja Teams-koulutuksien ja pienten projektien vetämisien jälkeen pääsin tutustumaan markkinointiin ja viestintään, talouspuoleen, laskutukseen, projektien johtamiseen ja Service Deskin kolmannen tason asiantuntijatöihin. Asiakkaiden yhteydenottoja selvittäessä ja asioita tutkiessa oppii jatkuvasti konkretian kautta ja oma asiantuntemus lisääntyy kuin huomaamatta.”

Heinin asiantuntemus huomattiin myös Tahdon ja asiakkaiden ulkopuolella ja Kuusela siirtyikin TietoEVRY:n palvelukseen alkuvuonna 2021. Heini työskentelee ratkaisukonsulttina tuttujen Microsoftin teknologioiden parissa, tällä kertaa vain napsun isompien projektien parissa astetta isommassa organisaatiossa. TietoEVRY työllistää globaalisti noin 24 000 henkilöä.

”Olen päässyt heti työskentelemään isojen asiakkaiden kanssa, myös globaalien toimijoiden projekteissa Suomen rajojen ulkopuolella. Olen päässyt mukaan myös esimerkiksi työnantajamielikuvan kehittämiseen ja oman yksikön rekrytointien keihäänkärkien hiomiseen.”

Tahdolla vietetty aika ja kerrytetty kokemus loivat Heinille äärimmäisen tukevan jalansijan, josta ponnistaa uralla eteenpäin.

”Uudessa tehtävässä aloittamiseen liittyy aina paljon tunteita innokkuudesta haikeuteen. Tahdolla oli mukava työyhteisö ja tutut, ihanat asiakkaat.”

Kasvuorganisaatiossa työskentely kehittää

”Tahto oli erittäin hyvä paikka tehdä töitä ja kehittyä niin ihmisenä, kuin asiantuntijanakin. Kun aloitin Tahdolla, SharePoint Online oli itselleni jo jonkin verran tuttu, mutta olin kuitenkin vielä raakile ja junnu. Kun miettii aikaa taaksepäin, niin kasvukehitykseni Tahdolla oli huimaa. ”

Heinin mukaan pienemmässä kasvuorganisaatiossa työskentely on erittäin antoisaa ja opettavaista kenelle tahansa.

”Olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi vähintään kokeilla kasvuorganisaatiossa työskentelyä. Pienemmässä organisaatiossa pääset mukaan käytännössä kaikkeen ja näet yrityksen toiminnan laidasta laitaan. Sain itse kokemusta todella laajasti IT-alasta; miten loppukäyttäjäpalvelut toimii ja millaisia yhteydenottoja sinne tulee, miten yrityksen laskutusprosessit toimivat, miten taloutta hoidetaan ja hallitaan, mitä markkinointi tekee ja niin edelleen. Kokemuksen ja näkemyksen tuoma ymmärrys on äärimmäisen suuri etu myöhemmin työuralla.”

Heini on tullut IT-alalle ryminällä, kenties jäädäkseen.

”Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen aikaani IT-alalla, mutta rehellisyyden nimissä en olisi viime vuosikymmenellä uskonut, että olisin tässä vuonna 2021!”


Tahto Group