Mobiililaitehallinta: perusteet - Tahto Group

Mobiililaitehallinta: perusteet

30.11.2021 Pekka Hyvärinen

Todetaan se itsestäänselvyys heti alkuun – nykypäivän ihminen olisi pulassa ilman mobiililaitteitaan. Kännykkä tai tabletti on aina saatavilla oleva luottokumppani niin vapaa-ajalla kuin työelämässäkin. Olen varma, että puhelimesi on tälläkin hetkellä parin metrin päässä sinusta. Olen myös melko varma, että tarkistit äsken, että onhan asia näin!

Tarve mobiililaitehallinnalle on kasvussa

Koska mobiililaitteista on tullut niin tärkeä osa suurimman osan elämää, ihmiset haluavat käyttää juuri itselleen mieluisia laitteita. Harva meistä ostaa vapaaehtoisesti esimerkiksi puhelimen, jonka käyttö tuntuu kamalalta eikä siinä ole niitä ominaisuuksia, jotka ovat itsellemme tärkeitä. Ja jos työpaikalla vaihtoehtona on käyttää omaa puhelinta tai muutaman vuoden vanhaa iPhonea tai Samsungia, yhä useampi valitsee oman puhelimensa käytön myös työasioihin.

Kun omien puhelimien käyttö työpaikalla lisääntyy, organisaation tulee tehdä tiettyjä toimenpiteitä, jos se haluaa pitää organisaation tiedot ja laitteet hallittuna ja turvassa. Tässä kohtaa pilvipohjainen mobiililaitehallinta astuu suureen rooliin.

Mobiililaitehallinta: työprofiili vs. henkilökohtainen profiili

Työntekijän on siis mahdollista käyttää omaa mobiililaitettaan työn tekemistä varten. Kun mobiililaite otetaan organisaation laitehallinnan piiriin, siihen lisätään henkilön työprofiili. Työnantaja voi tehdä muutoksia ja päivityksiä nimenomaan työprofiiliin ja sen sovelluksiin, eikä se pääse käsiksi työntekijän henkilökohtaisiin tietoihin, kuten viesteihin, kuviin, yhteystietoihin tai vaikkapa selaushistoriaan.

Usein mobiililaitehallintaan voi liittyä vääriä käsityksiä ja uskomuksia. Kun mobiililaitteesi lisätään organisaatiosi laitehallinnan piiriin, työnantajasi ei voi esimerkiksi:

  • Lukea viestejäsi / katsella kuviasi
  • Seurata, millä nettisivuilla vierailet tai mitä sovelluksia puhelimeesi on asennettu (poislukien organisaation itse hallinnoimat työsovellukset)
  • Nähdä puhelimeesi tallennettuja yhteystietoja
  • Päästä käsiksi salasanoihisi

Työntekijä voi siis huoletta käyttää puhelintaan niin omiin, henkilökohtaisiin asioihinsa kuin työasioihin ilman pelkoa siitä, että yksityiset tiedot valuisivat työnantajan tietoon.

Miksi mobiililaitehallinta on syytä ottaa käyttöön?

Mobiililaitehallinnan käyttöönotolle on muutama erittäin perusteltu syy:

  • Tietoturva ja yritystiedon suojaaminen
  • Turvallinen ja hallittu laitteiden käyttö työssä ja vapaa-ajalla
  • Sujuvuutta laitteen käyttöönottoon ja sovellusten asentamiseen

Tietoturva ja yritystiedon suojaaminen

Mobiililaitteet, joilla käytetään yrityksen Microsoft 365 -sovelluksia tarjoavat suoran pääsyn yritykselle kuuluvaan kriittiseen tietoon.

Ilman mobiililaitehallintaa, varastetun tai hävinneen laitteen tyhjentäminen yritystiedoista on mahdotonta. Pahimmassa tapauksessa rikollinen saa suoran pääsyn yritystietoihin ja voi tehdä niillä mitä haluaa.

Turvallinen ja hallittu laitteiden käyttö työssä ja vapaa-ajalla

Mobiililaitehallinta tarjoaa työkalut mahdollistaa omien laitteiden turvallinen käyttö työhön sekä yrityksen omistamien laitteiden käyttö vapaa-ajalla.

Mobiililaitehallinnan avulla saadaan rakennettua vahva raja yrityksen hallinnassa olevan tiedon ja sovellusten sekä vapaa-ajalla käytössä olevien sovellusten välille.

Sujuvuutta laitteen käyttöönottoon ja sovellusten asentamiseen

Mobiililaitehallinnan avulla yritysten hallinnassa olevien sovellusten asentaminen tapahtuu uudelle mobiililaitteelle yhtä nappia painamalla.

Sovellukset asentuvat etukäteen määritettyjen asetusten mukaisesti ja laite on heti valmis käyttöön. Myös uudet sovellukset ja päivitykset saadaan jaettua keskitetysti ja nopeasti.

Siirry mobiililaitteiden villistä lännestä kohti hallittua laiteympäristöä

Mobiililaitehallinnan käyttöönotto Tahdon kanssa on asiakkaalle selkeä projekti. Olemme luoneet eri tavalla vaiheistetut käyttöönottomallit eri kokoisille organisaatioille. Hallitsemme niin käyttöönoton teknisen puolen sekä ehkäpä sen kaikista tärkeimmän osa-alueen, eli työntekijöiden kouluttamisen uusiin käytäntöihin.

Ole meihin yhteydessä, niin saat viidessätoista minuutissa ehdotuksen, miten mobiililaitehallinta otetaan käyttöön sinun organisaatiossasi.

Pekka Hyvärinen

Pekka on Outokummun kasvatti, joka toimii katalysaattorina Tahdon kasvun takana. Musiikillinen mies polkee intohimoisesti pyöräänsä, joskus jopa palavereissa.