Tahto Group piti hiljattain Microsoftin kanssa webinaarin julkiseen pilveen liittyvistä peloista. Webinaarissa käsiteltiin myös Azure-pilveä, joka on osaltaan herättänyt kysymyksiä. Mistä oikein on kyse? Mikä on tämä Azure-pilvi, josta niin usein puhutaan?
Miten juuri sinä voisit hyötyä siitä?
Viime vuosikymmenen alkutaipaleilla Office 365 -palveluiden tullessa markkinoille, ilmestyi Microsoftilta myös ensimmäiset julkiset versiot Azure-pilvipalvelusta. Azure-pilvipalvelun ajatuksena oli mahdollistaa virtuaalipalvelinten, erilaisten sovellusalustojen ja palveluiden käyttöönotto ja hallinta Microsoftin konesaleista käyttäen itsepalveluportaalia. Käytännössä kyseessä oli siis kapasiteetin ja laskentatehon vuokraaminen ulkoistettuna palveluna Microsoftin konesalista.
Kuin perinteinen palvelinratkaisu, mutta parempi
Azure-pilvipalvelu on siis Microsoftin konesaleissa pyörivä julkinen pilvipalvelu. Azure on organisaatiolle tyypillisesti monitoimittajaympäristö; oma virtuaalinen konesalitila ja alusta jossain Microsoftin datakeskuksista, tai tarvittaessa jopa globaalimmin useammissa niistä. Monitoimittajaympäristöllä tarkoitan vertauskuvallisesti sitä, että yhtälailla voisit vuokrata kotimaisen operaattorin konesalista räkkitilaa tai kapasiteettia ja joku potentiaalinen sovellustoimittaja voisi rakentaa yrityksellesi sinne liiketoimintaasi tukevia palveluita. Tilanne on sama Azuressa; yritykselläsi voi olla siellä yhdellä tai useammalla Azure-tilauksella useita erilaisia liiketoimintaasi tukevia ratkaisuja, olivat ne sitten itse tehtyjä tai eri sovellustoimittajien rakentamia ja ylläpitämiä.
Azure tarjoaa palveluita jokaiseen lähtöön
Azuressa on saatavilla yli 100 erilaista Microsoftin omaa palvelua tai komponenttia, ja kun mukaan lasketaan kolmannen osapuolen palvelut, puhutaan jo yli tuhannesta erilaisesta käyttöönotettavasta palvelusta. Osa Azuressa käyttöönotettavista palveluista saattaa olla ilmaisia, mutta suurin osa maksaa käytön mukaan. Eri palveluiden määrä on joka tapauksessa niin valtava, että yksittäisen ihmisen olisi mahdoton sisäistää ja osata kaikkia kokonaisuutena yksin. Tässä korostuukin oikean kumppanin asiantuntijuuden merkitys, sillä todennäköisesti tarvitset Azuren kanssa hyvät taustajoukot ja selkänojan johon nojata. Oikean kumppanin, joka tyypillisesti on itsekin vielä verkostojensa kanssa hyvin kumppanoitunut.
Azure alustana tarjoaa IaaS (Infrastructure as a Service) -tyyppisiä palveluita (kuten virtuaalipalvelimet), PaaS (Platform as a Service) -tyyppisiä palveluita (kuten webbipalvelut ja tietokannat), Serverless-tyyppisiä palveluita, joissa voi ajaa omaa koodia, sekä ison määrän erilaisia lisäosia, joilla pystyy laajentamaan näiden palveluiden käyttöä, tuottamaan hallintaa ja automaatiota ja integroimaan palveluita keskenään. Eri palvelutyypit mahdollistavat eri tasoisia jaetun vastuun malleja, joilla palveluita ja sovelluksia Microsoftin ja asiakkaan itsensä toimesta ylläpidetään. Ne vastaavat siis käytännössä hieman eri asiakaskohtaisiin tarpeisiin, joilla voi jakaa vastuuta ylläpidosta Microsoftille tai säilyttää kontrollia itsellään.
Azure toimii myös suoraan DevOps-tyyppisenä sovelluskehitysalustana, mahdollistaen sovelluskehittäjille kehittämänsä sovelluksen versiohallinnat, automaattisen testauksen, testiympäristöt, julkaisun lennosta tuotantoon ja muuta kivaa, jolla helpotetaan sovelluskehittäjien arkea ja pidetään samalla sovellukset jatkuvasti toimivina tuotannossa.
Hanki kapasiteettia tarpeeseen, älä pahan päivän varalle
Miten sitten Microsoftin Azure-pilvipalvelun käyttö eroaa siitä, että ostaisit sovellus- tai palvelinkapasiteettia kotimaiselta konesalipalveluntarjoajalta?
Tyypillisesti paljonkin.
Perinteisesti on totuttu ostamaan palvelinkapasiteettia hieman yli oman tarpeen mahdollisen käyttöpiikin mukaan, “jotta teho ja kapasiteetti riittää”. Tällöin siis maksetaan ns. etupeltoon siitä kapasiteetista, jota saatetaan ajoittain tarvita ja lupaudutaan maksamaan palvelusta sen piikkikapasiteetin mukaan koko sopimuskauden ajan. Konesalipalveluntarjoaja tyypillisesti rakentaa tämän kokonaisuuden valmiiksi ja saattaa lupautua proaktiivisesti (lue: reaktiivisesti) valvomaan ja ylläpitämään sitä.
“Hankin itse ja säästin”
Azure-pilvipalvelussa tilanne on toinen. Azuressa käytät itsepalveluportaalia rakentaaksesi tarvitsemasi kokonaisuuden Microsoftin konesaliin. Maksat tyypillisesti käytön mukaan riippuen siitä paljon tallennuskapasiteettia käytät, kuinka paljon verkkoyhteyksiä kulutat ja miten paljon laskentatehoa pyörität. Jos siis esimerkiksi sammuttaisit turhat virtuaalipalvelimet yöksi, maksaisit oikeastaan enää vain käyttämästäsi tallennuskapasiteetista. Voisit myös määrittää ratkaisusi skaalaamaan tarpeen mukaisesti, jolloin maksaisit pääosin vain tarvitsemasi minimikapasiteetin mukaan, mutta jos palveluiden käyttöaste nousee tilapäisesti, Azure voisi skaalata ratkaisua automaattisesti kovemmalle teholle tai lisätä instansseja palvelutarpeen kattamiseksi.
Automaatiolla saakin Azuren puolella hoidettua suuren osan ylläpitotoimista ja mahdollisen kumppanin tulee täten olla enemmän kehittävä kumppani. Microsoft tuo pilveen jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja palveluita ja samaan aikaan jotain vanhoja myös poistuu. Ympäristön kehittäminen nousee tällöin tärkeämpään rooliin vähäisen tuen ja valvonnan lisäksi.
Miten sinä voisit hyötyä Azuresta?
Kun ymmärretään jaetun vastuun mallit, tietoturva ja tietosuoja ja unohdetaan pilveen liittyvät peikot, pilvipalvelut mahdollistavat uskomattomia asioita. Pilven avulla pystyt valjastamaan valtavan määrän laskentatehoa omaavat isot konesalit suorittamaan jos jonkinlaista laskentaa, analytiikkaa tai koneälypohjaista oppimista.
Pienten ja keskisuurten organisaatioiden kannalta pilvipalvelut mahdollistavat huomattavia kustannussäästöjä tavallisiin konesaleihin verrattuna. Myös ajalliset säästöt ovat valtavia; saat parhaimmillaan resurssit käyttöön ja työt käyntiin kymmenessä minuutissa, kun aiemmin olet pahimmillaan voinut joutua odottamaan viikkoja, jotta palveluntarjoaja on saanut rakennettua organisaatiosi tarvitsemat palvelinresurssit.
Jos tilanne niin vaatii, pääset olemassa olevista resursseissa yhtä nopeasti myös eroon sen sijaan, että odottaisit vuosia palvelinrautojen kuoletusaikaa. Pystyt tarvittaessa skaalaamaan palvelusi toimimaan globaalimmin muutamalla klikkauksella, tieto voidaan viedä sinne missä sen käyttäjätkin ovat.
Toki tällä kaikella on hintalappunsa, mutta todennäköisesti se on jokusen kertaa pienempi, kuin pilven ulkopuolisilla ratkaisuilla.
Jos haluat kuulla lisää siitä, miten sinun organisaatiosi voi hyödyntää Azuren mahdollisuuksia, autamme sinua mielellämme!