Kesäkuisen Microsoft-pilviterveiset - Tahto Group

Kesäkuisen Microsoft-pilviterveiset

3.6.2024 Matti Paukkonen

Tämän kesän ensimmäiset helteet ovat nyt koettuna, ja jos se ei vielä hikoiluttanut, niin tulossa olevat Microsoft pilven ja tekoälyn kuulumiset saattavat ainakin hieman lämmittää.

Kehote: ”Luo maalaus suomalaisesta rannasta kuumassa helteessä ja auringon paisteessa”

Tekoäly on osa yhä useamman työpäivää

Microsoftin neljännesvuosittain julkaiseman Work Trend Index -tutkimuksen viimeisimmät tulokset kertovat kuinka generatiivisen tekoälyn, kuten Copilot:in, käyttö on lähes tuplaantunut viimeisen puolen vuoden aikana. Tutkimuksen mukaan nyt jo 75% tietotyöläisistä hyödyntää jotain generatiivista tekoälytyökalua työssään ja näistä 46% on ottanut tekoälyn käyttöön viimeisen puolen vuoden aikana. Hyötynäkökulmaa: 90 % käyttäjistä kokee säästäneensä aikaa, 85% kertoo pystyneensä keskittymään paremmin, 84% kokee olleensa luovempi ja 83 % viihtyy paremmin työssään.

Johtajista 79 % tunnistaa tekoälyn kilpailukyvyn mahdollistajana, kun taas 59 % on huolissaan tuottavuuden kasvun mittaamisesta. 60 % on huolissaan ettei organisaation johdossa ole suunnitelmaa ja visiota tekoälyn hyödyntämisestä.

Yksi huolestuttava piirre on että jopa 78 % tuo mukanaan omia tekoälytyökaluja. Organisaatioiden on reagoitava tähän, koska tämän mukana myös tärkeää tietoa voi valua organisaation ulkopuolelle ja erilaisia varjo-AI -palveluita, kuten ChatGPT, tulee käyttöön. Aihe on jo niin yleinen että tätä kutsutaankin jo termillä BYOIA (Bring Your Own Artificial Intelligence).

Terveiset Microsoft Buildistä

Vuosittainen Microsoftin Build-kehittäjätapahtuma on taas takana. Aiheet olivat lähes poikkeuksetta tekoälyn ja Copilot:tin ympärillä. Copilot:iin julkaistiinkin merkittäviä uudistuksia, joita päästään mahdollisesti kokeilemaan jo loppuvuoden aikana.

Juuri kun olemme opetelleet käyttämään Copilotia henkilökohtaisena tukiälynä, se laajenee mukaan meidän tiimeihin. Team Copilot tuo Copilot:in osaksi päivittäisiä keskusteluja, kokouksia ja esimerkiksi auttamaan Planner-tehtävien hallinnassa. Kokouksessa Team Copilot voi osaltaa fasilitoida kokouksen kulkua agendan pohjalta, kirjoittaa muistiinpanot ja sovitut tehtävät. Keskusteluissa Copilot toimii yhtenä jäsenenä, jolta voi kysellä lisätietoa.

Team Copilot (kuva Microsoft)

Itse olen eniten innoissani Copilot:in uusista mahdollisuuksista SharePointissa. Copilot:in voi jatkossa aktivoida SharePoint-sivustolle, jolloin sitä voi käyttää tiedon hakuun kyseiseltä sivustolta. Tällä voi helposti luoda vaikkapa intran Copilot:in.

Copilot SharePointin sisällöstä

Ehkäpä vielä mielenkiintoisempi uudistus on mahdollisuus luoda omia Copilot:eja SharePointin sisällöistä, vaikkapa valitsemalla muutama tärkeä tiedoston ja luomalla niihin perustuvat Copilot:in yhdellä napin painalluksella. Kyllä, oma Copilot yhdellä napilla suoraan SharePointin tiedostokirjastosta. Lisäksi tällainen Copilot on jaettavissa vaikkapa Teams:in chattiin, jolloin muutkin voivat sitä käyttää. Ja mikä parasta, tällainen Copilot on tiedosto, joten kaikki jakamisen mahdollisuudet pätevät siihen myös.

Mitä uutta saatiin Microsoftin pilviympäristöihin toukokuussa

Copilot

Forms – kysymysten lisääminen Copilotilla
Nyt voit myös lisätä kysymyksiä lomakkeelle Copilot:in avustuksella. Ja Inspire me -toiminnolla saat valmiita ehdotuksia.

Copilot in Forms

Copilot-asetukset kokouksissa
Ylläpitäjät voivat hallita onko Copilot automaattisesti käytössä Teams-kokouksissa vai vaatiiko se transkription päälle kytkennän erikseen kokouksen aikana. Kun Copilot on automaattisesti päällä kokouksissa, se on käytettävissä oletuksena vain kokouksen aikana ja kokouksen järjestäjän on erikseen määritettävä se käytettäväksi kokouksen jälkeen kokousasetuksista.

Copilotin toiminta kokouksessa

Teams

Kokouksen voi nyt käynnistää suoraan ryhmächatin yläosan Järjestä kokous nyt -painikkeesta

Alykäs kokouksen yhteenveto, joka kerää kokouksen jälkeen yhteen muistiinpanot, jaetut tiedostot ja tallenteet. Ominaisuus vaatii Copilot for Microsoft 365 -lisenssin.

Mesh Avatar:ien vaatekaappiin tuli uusia päivityksiä, nyt kannattaakin käydä päivittämässä oma avatar uusilla vaatteilla.

SharePoint

Viime kuussa SharePoint-sivujen osioille saatiin taustakuvat. Nyt taustakuvana voi käyttää myös omaa kuvaa.

Kuvan täyttöä, tasausta, peittoväriä ja läpinäkyvyyttä voi muokata. Lisäksi ladatulle kuvalle voi tehdä perusmuokkauksia, kuten rajauksia, säätöjä ja keskipistettä.

Microsoft 365 Archive tuli virallisesti saataville

SharePoint-sivustojen arkistointiin tarkoitettu Microsoft 365 Archive -palvelu tuli virallisesti saataville. Palvelun avulla jo vanhentuneet, mutta säilytystä vaativat sivustot voidaan arkistoida. Arkistointi siirtää sivuston erilliseen tallennustilaan, estää pääsyn sivustolle ja piilottaa sivuston sisällöt hakutuloksista. Arkistoitu sivusto on milloin tahansa aktivoitavissa, mutta on hyvä huomata että aktivoinnin kustannus on noin 0,55€/GB. Arkistoidun sivuston voi aktivoida ilman kustannusta seitsemän vuorokauden ajan arkistoinnista.

Arkistointilla voidaan saada aikaan kustannussäästöjä, jos SharePoint Onlinen tallennustila on tullut täyteen. Microsoft 365 Archiven tallennustilakustannus on noin 0,05€/GB/kk, kun normaali Office 365 Extra Storage tallennustilalaajennus on noin 0,19€/GB/kk.

Matti Paukkonen

Matti on Microsoft-pilvipalveluiden, tekoälyn ja modernin työn ammattilainen, joka on ollut Microsoft MVP (Most Valuable Professional) vuodesta 2020 saakka. Työn ohessa Matti on mukana erilaisissa Microsoft-yhteisöissä, toimii Suomen Teams-yhteisön perustajana ja mukana TeamsNation ja Metaverse One -tapahtumien organisaattorina. Matti on myös tuore SharePoint-tietokirjailija.