Omassa kuplassa vuoden päätapahtuma, Microsoft Ignite, on taas käynnissä. Tämän vuoden teemat olivat odotetusti tekoälyn ja Copilotin ympärillä.
Avauspuheevuorossa Satya Nadella nosti muutamia itselle mielenkiintoisia teemoja, josta ylhäällä olevassa kuvassa yksi – agentit. Tekoälyavusteiset agentit tulevat osaksi meidän jokapäiväistä digitaalista työympäristöä. Jo nyt agenttien rakentaminen on helppoa, SharePointista saa oman agentin vain parilla klikkauksella tai Copilot Studiolla voi luoda agentin vain muutamassa hetkessä.
Toinen merkittävä julkaisu oli Zero Day Quest, tällä hetkellä suurin tietoturvatutkimukset bug bounty -ohjelma, joka keskittyy eritysesti pilveen ja tekoälyyn. Tämäkin on osoitus siitä että Microsoft ottaa myös tekoälyn tietoturvan tosissaan.
Ohjelma alkaa heti ja huipentuu Redmondissa järjestettävään hacking-tapahtumaan.
Muuta nyt asiaa, käydäänpäs läpi osa mielenkiintoisista uudistuksista.
Lisää valmiita tekoälyagentteja
SharePoint-agentit tulevat virallisesti tuotantokäyttöön loppuvuoden aikana. Tämä tarkoittaa että jokaiselta SharePoint-sivustolta löytyy agentti, joka kohdistuu sivustolla olevaan tietoon. Agentin avulla käyttäjät voivat hakea, tiivistää ja luoda uutta sivustolla olevan tiedon perusteella. Tämän lisäksi käyttäjät voivat luoda omia SharePoint-agentteja sivustoista, kirjastoista, kansioista ja tiedostoista, myös näiden yhdistelmistä ja sivustorajojen ylitse. Tämä mahdollistaa hyvin tarkkaan rajattujen tai vaihtoehtoisesti hyvin laajoja tietokokonaisuuksia käsittelevien agenttien luonnin. Agentin voi jakaa helposti linkillä tai esimerkiksi Teams-chattiin, jossa agenttia voi hyödyntää @-maininnalla.
Kokousmuistiinpanojen kirjoittamisen voi ulkoistaa tulossa olevalle Facilitator-agentilla, jonka voi kutsua mukaan Teams-kokoukseen tai chattiin. Muistiinpanot syntyvät reaaliajassa ja agentilta voi pyytää esimerkiksi tiivistelmää suoraan Teams-chatissa.
Interpreter tuo reaaliaikaiset puhekäännökset Teams-kokouksiin. Käyttäjä voi valita kielen millä puhuu ja mitä kuuntelee, ja agentti kääntää puheen reaaliajassa. Agentti voi myös simuloida käyttäjän omaa ääntä käännöksissä. Alkuvaiheessa tarjolla on yhdeksän kieltä, suomea emme valitettavasti vielä saaneet mukaan. Ominaisuus tulee kokeiltavaksi vuoden 2025 alkupuolella.
Automatisoi työtä Copilot Actionsilla
Copilot Actions -toiminnon avulla käyttäjät voivat luoda omia tekoälyautomaatioita esimerkiksi päivittäisen yhteenvedon sähköposteista, laatia viikottaisen koosteen tärkeistä viesteistä tai tuottaa yhteenvedon parin päässä olevan palaverin valmistautumiseen.
Käyttäjä voi määrittää miten toiminto suoritetaan, se voi olla toistuva tai vain kerran tapahtuva. Ccpilot Actions tulee saataville mahdollisesti ensi vuoden aikana.
Parempia kokouksia
Kokouksiin julkaistiin muutamia todella mielenkiintoisia uudistuksia Facilitator ja Interpreter agenttien lisäksi. Copilot alkaa ymmärtää myös kokouksessa jaettua sisältöä. Osallistujat voivat hyödyntää tätä esimerkiksi tiivistelmissä tai kysyä suoraan mitä kokouksessa jaettiin. Alkuvaiheessa ominaisuus toimii vain kokoukseen jaetulla näytöllä, esimerkiksi PowerPoint Live ja Whiteboard tulevat mukaan myöhemmin. Tämä ominaisuus tulee kokeiltavaksi 2025 vuoden alkupuolella.
Kokouksen tekstitallenteelle tulee monikielisyyden tuki. Käyttäjä voi valita mullä kielellä puhuu ja mille kielelle puhe käännetään tekstitallenteessa. Tekstitallenne säilyttää koko keskustelun kielestä riippumatta. Kokouksen tekoälymuistiinpanoihin tulee myös käännösmahdollisuus ja osallistujat voivat kääntää muistiinpanot haluamalleen kielelle.
Tuttu kalenterinäkymä Teamsiin
Teamsissa voi nyt käyttää Outlook-kalenterinäkymää.
Näkymän saa aktivoitua oikean yläreunan Uusi kalenteri -painikkeesta tai Teamsin asetusvalikosta.
Copilot Analytics
Copilot Analytics tuo mahdollisuuksia mitata Copilotin käytön vaikutusta organisaation liiketoimintatavoitteisiin. Business Impact -raportin avulla voidaan vertailla Copilot:in käyttöä organisaation liiketoimintamittareihin ja porautua eri käyttöskenaarioiden tai vaikkapa tiimien kautta.
Copilot Analytics tuo myös Viva Insightsin, Microsoft 365 Copilot -lisenssin omaaville käyttäjille ilman lisäkustannuksia.
Monipuolisemmat Copilot-sivut
Syyskuussa julkaistut Copilot Pages saavat lisää ominaisuuksia vuoden 2025 alussa.
Sivuille jatkossa lisätä kuvia, sovelluskoodia, interaktiivisia kaavioita, taulukoita ja matemaattisia yhtälöitä. Lisäksi sisältöä voi jakaa usealle sivulle tai työstää yhtä sivua eri keskusteluissa. Copilot hyödyntää myös sivun sisältöä vastauksissa.
Copilot hallintaan Control Systemin avulla
IT:n mahdollisuudet hallita Copilotin paranevat. Vuoden 2025 alussa SharePoint Advanced Management sisältyy Copilot-lisensseihin ilman lisäkuluja. SharePoint Advanced Management tuo työkaluja tiedon- ja jakamisen hallintaan, pääsyn rajoittamiseen ja tiedon elinkaareen. Copilot-agentteihin saadaan parempaa näkyvyyttä ja mahdollisuus rajoittaa ketkä agentteja saa käyttää. Ja Copilotille julkaistaa oma hallintakeskus ensi vuoden alkupuolella.