Microsoftin lisenssiuudistus: näillä toimenpiteillä saat suurimman hyödyn muutoksesta - toimi helmikuun aikana! - Tahto Group

Microsoftin lisenssiuudistus: näillä toimenpiteillä saat suurimman hyödyn muutoksesta – toimi helmikuun aikana!

11.2.2022 Pekka Hyvärinen

Microsoftin viime vuonna ilmoittamat muutokset lisenssimalleihinsa ovat täällä. Nyt jos koskaan organisaatioilla on oikea hetki tarkistaa omien Microsoft 365- ja Office 365 -lisenssiensä tilanne, jotta muutoksesta johtuvat hinnankorotukset pysyvät mahdollisimman pieninä.

Mistä Microsoftin lisenssiuudistuksessa olikaan siis kyse?

Uudistus koskee Microsoftin kumppaneiden kautta tilattuja Microsoft 365- ja Office 365 -lisenssejä. Aiemmin käytössä ollut Cloud Solution Provider (CSP) -lisenssien hankintamalli muuttuu New Commerce Experience (NCE) -malliin. Jatkossa asiakas voi tilata uudet lisenssit joko vuosi-, kuukausi- tai monivuotisina tilauksina.

Psst… jos haluat hypätä suoraan omaan henkilökohtaiseen ”näin onnistut lisenssiuudistuksessa” -listaasi, klikkaa tästä.

New Commerce Experience -tilausmallit esittelyssä

Uudet tilausmallit ovat pähkinänkuoressa seuraavanlaiset:

New Commerce Experience: kuukausitilaus

 • Lisenssit tilataan kuukaudeksi kerrallaan, uusiminen voidaan asettaa automaattiseksi.
 • Lisenssien laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa.
 • Lisenssien määrää voi nostaa tai lisenssityyppiä korottaa kalliimpaan (esim. Microsoft 365 Business Basic -> Microsoft 365 Business Premium) missä tahansa vaiheessa tilauskautta.
 • Lisenssimäärän vähentämisen tai  lisenssityypin muuttamisen halvempaan (esim. Microsoft 365 Business Premium -> Microsoft 365 Business Basic) voi tehdä kerran kuukaudessa uusimispäivänä. Muutoksen voi etukäteen asettaa tapahtumaan valittuna ajankohtana.
 • Kuukausilisenssit tarjoavat enemmän joustavuutta vuositilausmalliin verrattuna.
 • Kuukausilisenssit ovat 20% vuosilisenssejä kalliimpia.

HUOM. Kuukausilisenssien 20% hinnankorotus astuu voimaan 1.7.2022 alkaen. Kuukausilisensseihin tulee kuitenkin voimaan hintojen yleiskorotus 1.3.2022 alkaen.

New Commerce Experience: vuositilaus

 • Lisenssit tilataan vuodeksi kerrallaan ja uusiminen voidaan asettaa manuaaliseksi tai automaattiseksi.
 • Tilaaja sitoutuu maksamaan lisenssit koko tilauskauden ajan.
 • Lisenssien määrää voi nostaa tai lisenssityyppiä korottaa kalliimpaan (esim. Microsoft 365 Business Basic -> Microsoft 365 Business Premium) missä tahansa vaiheessa tilauskautta.
 • Lisenssimäärän vähentämisen tai  lisenssityypin muuttamisen halvempaan (esim. Microsoft 365 Business Premium -> Microsoft 365 Business Basic) voi tehdä kerran vuodessa uusimispäivänä. Muutoksen voi asettaa etukäteen tapahtumaan automaattisesti uusimispäivänä.

HUOM. Mikäli organisaatio siirtyy uuteen vuositilausmalliin ennen 28.2.2022, se saa hintasuojan vuoden ajaksi sekä ylimääräisen 5% alennuksen ensimmäisen vuoden tilauksen hinnasta. Mikäli organisaatio siirtyy uuteen vuositilausmalliin 1.3.2022 – 31.3.2022 välisenä aikana, se saa 5% alennuksen korotetuista hinnoista ensimmäisen vuoden tilauksen osalta.

New Commerce Experience: usean vuoden tilaus

HUOM. Tämä vaihtoehto on tulossa tarjolle vasta myöhemmin.

Microsoftin lisenssiuudistuksen (New Commerce Experience) vuosi- ja kuukausitilausmallit pähkinänkuoressa.

Erikseen huomioitavat asiat

1. Organisaatiolla voi olla yhtäaikaisesti sekä vuosi- että kuukausitilauksia. Myös saman tyypin lisenssejä voi olla molemmissa tilausmuodoissa. Tahdon asiantuntijat auttavat organisaatioita rakentamaan tarpeisiin nähden mahdollisimman tarkkaan optimoidun lisenssikokonaisuuden.

2. Kaikissa lisenssityypeissä on huomioitava tilausten peruutusoikeus, joka on muuttunut aiemmasta 30 päivästä 72 tuntiin. Tästä syystä lisenssitarpeiden etukäteissuunnittelun tärkeys korostuu jatkossa entisestään.

3. Uusi NCE-malli tai kampanjatarjoukset eivät koske non profit- eikä academic-lisenssejä.

Microsoftin uudet lisenssihinnat 1.3.2022 alkaen

Lisenssihintoja 1.3.2022 voimaan tulevan korotuksen jälkeen:

Microsoft 365 Business Basic – korotus 21% (4,20€ -> 5,10€)

Microsoft 365 Business Premium – korotus 10% (16,90€ -> 18,60€)

Microsoft 365 E3 – korotus 12,5% (31,50€ -> 35,40€)

Microsoft 365 E5 – ei muutosta (53,70€)

Office 365 E1 – korotus 25% (6,70€ -> 8,40€)

Office 365 E3 – korotus 15% (19,70€ -> 22,60€)

Office 365 E5 – korotus 9% (34,40€ -> 37,40€)

Muiden lisenssien korotetut hinnat selviävät helmikuun aikana.

Käytännön toimenpiteet, eli sinun to do -listasi muutosta varten

Suosittelemme, että organisaatiosi etenee seuraavan listan mukaisesti, jotta saatte suurimman hyödyn lisenssiuudistuksesta:

 1. Varaa keskustelu Tahdon asiantuntijan kanssa. Keskustelussa kartoitetaan organisaatiosi lisenssien nykytilanne ja katsotaan, onko teillä tällä hetkellä käytössänne lisenssejä, joista maksatte turhaan ja jotka voidaan jättää uudistuksen yhteydestä pois.
 2. Sovitaan juuri teille sopiva lisensointimalli ja oikea lisenssien määrä.
 3. Ota rennosti – Tahto hoitaa lisenssien päivitykseen liittyvät käytännön toimenpiteet.
 4. Tahto seuraa lisenssienne tilaa aktiivisesti ja käy ne läpi kanssanne asiakkuudenhoitomalliimme kuuluvissa palvelunhallintapalavereissa.

Microsoft 365 tarjoaa organisaatiollesi loistavat työkalut ja palvelut toimivaan ja turvalliseen työhön. Oikein rakennettuna ja oikeat ominaisuudet käyttöönottamalla pidät organisaatiosi tiedon ja tiedostot ajan tasalla ja löydettävänä, laitteet ja sovellukset hallittuna, tiimisi yhteistyökykyisenä ja tehokkaana sekä kyberrikolliset kaukana.

Pelkkä lisenssien hankinta ei kuitenkaan riitä, vaan ominaisuudet pitää ottaa käyttöön. Uuden ajan IT-kumppani, Tahto, kulkee kanssasi tällä matkalla ja varmistaa, että organisaatiosi saa kaiken hyödyn irti Microsoft 365 -ympäristöstään.


Pekka Hyvärinen

Pekka on Outokummun kasvatti, joka toimii katalysaattorina Tahdon kasvun takana. Musiikillinen mies polkee intohimoisesti pyöräänsä, joskus jopa palavereissa.