Menestyksen pohjana on mosaiikki - Tahto Group

Menestyksen pohjana on mosaiikki

18.12.2019 Miika Kuikka

Kun organisaation henkilöstö koostuu monenlaisista ihmisistä, kaikki voittavat – Fiiliksiä ja pohdintaa lokakuisesta Women in tech -tapahtumasta.

Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain (10.10.2019) koulutusalojen sukupuolittumisesta Suomessa. “Mitä monimuotoisempi yritys on, sitä parempia tuloksia ne tekevät. Sukupuoli on vain yksi osa monimuotoisuutta, mutta naiset ovat edelleen selkeänä vähemmistönä teknologian suunnittelussa, tutkimuksessa ja yritystoiminnassa”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n kasvuohjelmien päällikkö Piia Simpanen.

Monimuotoisuutta ja erilaisuutta syleilevä ja siten kaikkia hyödyttävä yrityskulttuuri ei synny itsekseen. Siksi on hyvä, että on olemassa tapahtumia kuten Women in tech. Kahden vuoden välein järjestettävä tapahtuma houkuttelee naisia teknologia-alalle ja herättelee keskustelua eri alojen tasavertaisuudesta. Sain itse tapahtumasta jälleen kerran paljon ajateltavaa ja uusia keskustelunaiheita tasavertaisuuden edistämiseen.

Osallistuimme tapahtumaan ja päivä oli antoisa hyvine puhujineen sekä erinomaisine järjestelyineen. Tapahtuma on hyvin suosittu, tänä vuonna tapahtuman noin 1200 lippua varattiin loppuun vain 12 minuutissa.

Mitkä ovat sinun kolme kiveäsi?

Keynote-puhujina oli mm. yksi Strauss Energyn perustajista, Charity Wanjiku. Keniasta lähtöisin olevan yrityksen päätuote on aurinkoenergiaa keräävät kattotiilet. Charity puhui paljon myös urapolustaan sekä kokemuksistaan naisena teknologia-alalla ja korosti sinnikyyden merkitystä työelämässä: on jaksettava sinnikkäästi työskennellä niiden asioiden eteen, joita haluaa saavuttaa.

Charitylla oli ihailtavan selkeinä myös hänen elämänsä kiinnekohdat; ne tärkeät asiat, jotka toimivat ankkureina elämän myrskyissä. Hän puhui afrikkalaisen nuotion analogialla “kolmesta kivestä” joiden varaan on hyvä rakentaa kantava elämä, samaan tapaan kuin hyvin rakennetun nuotion varassa on mahdollista tehdä ruokaa. Jokaisen meistä on hyvä tietää oman elämämme kolme kiveä; mitkä ovat ne tärkeät asiat, jotka tekevät elämästä merkityksellistä? Mitkä ovat sinun kolme kiveäsi? Entä mitkä ovat työyhteisönne kolme kiveä? Siinäpä aihe seuraavaan tyky-päivään!

Bisnes voi muuttaa maailmaa

Toinen keynote-puhuja ja yksi Sulapacin perustajista, Laura Tirkkonen-Rajasalo, kertoi yrityksen perustamisen vaiheista ja esitteli yrityksen innovatiivista tuotevalikoimaa. Sulapacin tavoitteena on muuttaa maailmaa vähentämällä muovijätteen määrää tuomalla markkinoille 0 % mikromuovia sisältäviä tuotteita, kuten rasioita, kampoja ja pillejä.

Laura käsitteli tasavertaisuutta luonne-erojen näkökulmasta. Hän kertoi, kuinka he toisen perustajan, Suvi Haimin, kanssa ovat luonteiltaan aivan erilaisia ihmisiä. Lauran mukaan hän on se laboratoriossa viihtyvä hiljaisempi ja Suvi puolestaan ekstrovertti menijä. Laura kertoi, että erilaisuus on heille vain positiivinen asia, sillä näin he tasapainottavat toisiaan. Tarvitaan sekä innovointia että rauhallista pohdintaa. Kun ne yhdistää, saadaan aikaan asioita.

Erilaisuus on työyhteisön rikkaus

Joskus sukupuoleen liittyvät keskustelut saavat aikaan tunteen, että samoista asioista puhutaan uudestaan ja uudestaan. Unelmoin itsekin siitä, että tasa-arvoasiassa päästäisiin jo eteenpäin. Tasa-arvo on kuitenkin edelleen asia, jota täytyy pitää yllä keskustelussa. Ja se tulee olemaan ikuisuusaihe niin kauan, kun löytyy mielipiteitä, joiden mukaan ammattitaito on ennustettavissa housujen sisällön mukaan. Minua ei tarvitse palkita tai juhlistaa töissä siksi, että olen nainen. Haluan, että minuun suhtaudutaan ensisijaisesti työyhteisön jäsenenä ja asiantuntijana. Se onnistunko työssäni, ei riipu sukupuolestani.

Olen itse ollut onnekas työyhteisöjen suhteen. Valmistumisen jälkeen työskentelin ensimmäiset vuoteni naisvaltaisessa työyhteisössä, jossa en koskaan joutunut kokemaan syrjintää ikäni tai sukupuoleni vuoksi ja Tahdolle siirtyessäni olen ollut yhtä onnekas. Osallistava työkulttuuri ei kuitenkaan synny tyhjästä eikä säily ilman ylläpitoa. Yrityksen kasvaessa jokainen uusi työntekijä tuo yhteisöön oman kokemusmaailmansa sekä arvonsa ja yhteisön on löydettävä tasapaino monta kertaa uudelleen. Yrityksen johdon esimerkin vaikutus sekä yhteisten arvojen esiintuominen ja niiden kunnioittaminen läpi organisaation ovat avainasemassa tasavertaisen kulttuurin ylläpidossa.

Blogin on kirjoittanut Tahdolla aiemmin työskennellyt Noora Karttunen.

Miika Kuikka

Miika on markkinointihenkinen moniosaaja, joka saa kiksinsä mielekkään työn ohella perheestään, videopeleistä ja kotimaisesta jalkapallosta.